szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Villanyúton" dolgoznak izraeli szakemberek, nevezetesen áramfejlesztő aszfalton: minél több autó közlekedik rajta, annál több villamos energia keletkezik az általuk az aszfaltra gyakorolt nyomástól.

Az első kísérletet 2009 elején végzik el. A laboratóriumi tesztek már befejeződtek, a szakemberek elégedettek az eredménnyel. A technikai megoldás egyszerűnek tűnik: dupla rétegű aszfalt közé kerül egy kvarcot, sókat, foszfátot tartalmazó massza, amelybe akkumulátorokat építenek be. Ezek változtatják át az aszfaltra nehezedő nyomást árammá, amelyet továbbítanak az erőműnek. Laboratóriumi körülmények között ez az aszfalt már bizonyította hatékonyságát. Számításuk szerint egy 10 km-es kétsávos úton, amelyen óránként átlag 600 autó közlekedik, 5 megawatt áramot tud termelni. Ez elég 1500-2000 lakás egy órai világítására. Az elektromos aszfalt nem zavarja a vezetőt, mivel az utak látszólag változatlanok maradnak.

A kísérleti útszakaszon termelt áram magát az utat fogja kivilágítani. Ha valóban beválik, áttérnek egy hosszabb útra, amelynek egy évig mérik a teljesítményét. Ha itt is siker lesz, minden utat átalakítanak.

A szakemberek szerint a technika működhet a vasúton és a repülőtereken is. Egy Boeing repülőgép nyomása a kifutópályán termelhet annyi energiát, mint a Jeruzsálem és Tel-Aviv között közlekedő autók csúcsforgalom idején.

Ez a technika környezetvédelmi szempontból is előnyös, mivel szennyezés nélkül termeli az energiát és ezzel az emberek életminőségét javítja - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!