szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tudományos oktatás egyik alapkövének eltávolítása még a korábbi román kormány javaslata volt, s ennek értelmében már nem kötelező Darwin elméletének tanítása. A kötelező hittanórák megmaradtak a tantervben.

A Macedonia Online értesülései szerint Charles Darwin Fajok eredete című könyve már nem számít kötelező olvasmánynak, s az evolúció elméletét sem kell már kötelező jelleggel megtanulnia a 18-19 éves tanulóknak. Különböző tiltakozó csoportok szerint ez torzítja a fiatalok világképét az élet keletkezéséről. Cristian Adomnitei román oktatási miniszter szerint ennek ellenére nincs ok aggodalomra, mert a biológiát „mindenhol az evolúció kontextusában oktatják”.

„Az evolúció magától értetődően jelenik meg az általános és középiskolákban” – nyilatkozta a miniszter a The Diplomat című lapnak. „Nem gondolhatják komolyan, hogy a világunkról alkotott képből hiányozhat az evolúció, vagy a genetika bemutatása.”

Ennek ellenére Remus Cernea, a Szolidaritás a Tudat Szabadságáért nevű szervezet elnöke aggódik a változás miatt.

„Nem tudom, hogy az evolúciós elméletet hogyan lehet magától értetődőnek nevezni” – fejtette ki Cernea. „Ez vagy benne van a nemzeti alaptantervben, valamint a tankönyvekben és mindenkinek kötelező megtanulnia, vagy nincs és akkor senki sem fogja megtanulni.”

A módosítás nem érinti a kötelező jellegű hittan órákat, amelyek során a keresztény teremtéstörténetet oktatják a gyerekeknek.

„A román állam kizárólag a vallásos világképet kínálja a tanuló gyerekek számára, semmiféle tudományos, vagy filozófiai alternatívát nem nyújt” – fejtette ki Cernea.

Az oktatási módosítások értelmében a középiskolák utolsó két évében a heti két biológiaóra helyett már csak egyet tartanak, az evolúció témaköre helyett pedig humánökológiát és környezetismeretet tanítanak, amely egy biológiatanár szerint nem ragadja meg a csaknem felnőtt korú tanulók figyelmét.

A román oktatási minisztérium 2006-ban nem csak az evolúciót iktatta ki a nemzeti alaptantervből, hanem Voltaire, Camus és Nietzsche műveit a filozófiaórák anyagából. A tanárok egy része a konzervatív eszmék megerősödésétől tart a román iskolákban.

Jelenleg a gyerekeknek 7-18 éves koruk között kell kötelező jelleggel részt venniük a főként ortodox keresztény hittanórákon, ahol többek között olyasmit tanítanak nekik, hogy például vasárnap sokáig aludni bűn, mivel a gyerekeknek ilyenkor a templomban a helye.

„Nem magáról a vallásról és a vallásos eszmék jelentéséről szólnak ezek az órák” – panaszkodott egy iskola igazgatónője. „Ha a szülők azt szeretnék, hogy gyermekük számára ne legyen kötelező a hittanórák látogatása – mert például muszlim, vagy zsidó hitűek – külön kérvényt kell írniuk az iskola számára. Ha elfogadják a kérvényt a gyereknek a hittanórák idején a könyvtárban, vagy az igazgató irodájában kell más tanulmányaikkal foglalkozni.”

A jelenlegi szabályozás mellett új javaslatokat vizsgál majd az oktatási minisztérium, amely a szülők igényeit figyelmen kívül hagyva kötelezné a tanulókat a hittanórákon való részvételre. Azoknak, akik elleneznék az ilyen jellegű órákon való részvételt, egy Morális és Vallási Oktatás nevű órán kellene részt venni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Az emberiség nem fejlődik tovább, vagy jönnek a kiborgok?

Az emberiség történetének évezredei során fokozatosan fejlődött, felegyenesedett, majd civilizálódott. A jövő tekintetében megoszlik a tudomány: van, aki szerint már elértük a lehetséges maximumot, míg van olyan szakember is, aki a gépekkel összeolvadó hibrid lények eljövetelét várja. Honnan jöttünk és hová tartunk? Összeállításunkból kiderül.

hvg.hu Tech

Élettelen dolgok is képesek az evolúcióra

A földtörténet során nemcsak emberszabásúaknál, állatoknál vagy növényeknél figyelhető meg az evolúció, hanem az ásványoknál is - írja Wouter Bleeker ottawai geológus. Az ásványi evolúció nem köthető ugyan össze életjelenségekkel, a tanulmány felvetései azonban a kozmikus kutatást legalább annyira felrázhatják, mint a geológusok eddigi életműveit.

Bari Máriusz Tech

Megállt az evolúció, állítja egy genetikus

Több tíz éve azt gondoltuk, hogy a jövő emberei vagy szuperintelligens gömbök, vagy pedig tévénéző majmok szintjére csökkent humanoidok lesznek. Steve Jones genetikusprofesszor azonban félresöpri mindkét ötletet: szerinte az evolúció mögött álló tényezők már korántsem számítanak motiváló erőnek. Egymillió év múlva ugyanúgy nézünk majd ki, mint most, írja a Daily Mail.

Egyre inkább eldurvul Meghanék interjújának a felvezetése

Egyre inkább eldurvul Meghanék interjújának a felvezetése

Már készül az új biztonságos kereső, ami legyűrné a Google-t

Már készül az új biztonságos kereső, ami legyűrné a Google-t

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert