szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai és kínai kutatók olyan textíliát fejlesztenek, amelyek rugalmasabbak a jelenlegi, úgynevezett e-textileknél, s emellett figyelmeztetni tudnak sérülésekre, vagy akár kórokozók jelenlétére.

Nicholas A. Kotov és Csuanlaj Csu közös tanulmányában rámutatnak, hogy az elektronikus textíliák, vagy e-textilek már léteznek, azonban a most elérhető változatok túl merevek és összetettek a hétköznapi használtra. A kutatók szerint a gyártóknak egyszerűbb, rugalmasabb anyagokra van szüksége ahhoz, hogy hatékony eszközöket készíthessenek belőlük.

Kotov és Csu olyan pamut kifejlesztésén dolgozik, amelyek elektrolittal, valamint szén-nanocsövekkel vannak borítva. Az anyag szálai az emberi hajszálhoz képest 50 000-szer vékonyabbak. Az ebből szőtt rugalmas, puha szövet pedig vezeti az áramot.

Laboratóriumi tesztek során a kutatók már demonstrálták, hogy az e-szövet segítségével hogyan lehet meggyújtani egy egyszerű LED-et. Ennél is lényegesebb azonban, hogy ha a textilt megfelelő antitestekkel, antigénekkel vonják be, a szövet képes érzékelni az albumin – a vérben található egyik fehérje – jelenlétét. Ezt a tulajdonságot kihasználva olyan ruházat készíthető, amely jelezni tudja, ha például egy katona megsebesül, s jelezni tudja a sérülés helyét. A szövetekkel azonban betegségek terjedését és az alapvető életjeleket is figyelni lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Intelligens ruházat: hasznos, de még drága

Egyelőre még visszafogott az intelligens ruházatok gyártása és árusítása Magyarországon, pedig elvi felhasználási területük széleskörű. Ám magas áruk még korlátozza a szélesebb körű forgalmazást - hangzott el egy szakmai előadáson.

MTI Tech

A ruha alatt is érzékeli a fegyvert az új kamera

Egy brit vállalat olyan kamerát fejlesztett ki, amely képes akár 25 méteres távolságból észlelni mozgó emberen a felsőruházat alatt elrejtett fegyvert, robbanóanyagot vagy drogot.

Bari Máriusz Tech

A vörösborfolttól is megszabadít az öntisztító ruha

A ruha- és az egészségiparban is felhasználható az öntisztulásáról híres titánium-dioxid, mutat rá az ausztrál Walid Daoud és társai. A Monash egyetem kutatói olyan szövetet hoztak létre, amely napfény hatására lebontja a rákerült ételmaradékot és szennyeződéseket. Többek között.

hvg.hu Tech

Belső szerveinkből növeszthetünk magunknak élő ruhát?

Meglepő tudományos-művészeti projektet mutattak be ausztrál biológusok. Victimless Leather nevű projektjükben apró kabátot növesztenek egy laboratóriumban. Amit kevesen látnak meg elsőre: a ruha önmagában egy élő organizmus.

MTI Tech

Szárazon tisztítja a ruhákat a brit mosógép

Csaknem teljesen víztelen mosógépet fejlesztettek ki Nagy-Britanniában, mindössze egyetlen pohárnyit használ el a masina mosási ciklusonként. Energiafogyasztása is minimális, a hagyományos mosógépekének mindössze 2 százaléka; vízfogyasztása is ehhez hasonló a mostani mosógépekéhez képest.

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Boldogságatlasz 7. rész: Mit tanulhatunk az indiaiaktól?

Boldogságatlasz 7. rész: Mit tanulhatunk az indiaiaktól?

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce