szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tributiltin festék formájában, faanyagok és textilek tartósítószereként világszerte szennyezi a környezetet, ezért használatát sokfelé betiltották. Ezt eddig csak az indokolta, hogy a vegyület a tengeri élőlények számára igen mérgező, de japán kutatók fölvetették, hogy ez a környezetszennyezés az elhízás nemzetközi járványában is szerepet játszhat.

A tributiltint például a hajók vízbe merülő részének festésére használják, hogy a jármű alján ne tapadjanak meg a tengeri élőlények, de a fából, szövetből készült tárgyakat is konzerválja, valamint növényvédőként is hatékony.

Mérgező hatása azonban nem csak a puhatestű állatokon érvényesül. Az emlősök máját, idegrendszerét és immunvédekezését is károsítja. Befolyásolja a sejtekben lévő retinoid X receptorokat, melyeknek általánosan használt neve RXR. Ezek a sejtmagokba behatolva a géneket úgy változtatják meg, hogy a zsírsejtek növekedésnek indulnak.

Igucsi Tajszen és Kacu Josinao japán kutatók a BioScience című nemzetközi tudományos folyóiratban beszámolnak arról, hogy az RXR szerkezetét és a hozzá hasonló receptorokat a tributiltin már igen kis mennyiségben kedvezőtlenül befolyásolja. A hatás azért látszik igen veszélyesnek, mert már születés előtt érvényesülhet.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a vemhes egerek szervezetébe bejutó tributiltin bekerül a megszülető kisegerekbe is, azokban a zsírszövet fokozott növekedését okozza. Alacsonyabb rendű vízi élőlényekben az RXR szerkezetéhez hasonló sejtalkotórészek károsításával a kémiai szennyezettség a szaporodás folyamatát zavarja meg.

A két japán kutató szerint elképzelhető, hogy a jómódú világban terjedő elhízás hátterében környezetszennyező hatások is szerepet játszanak. Az utóbbi évtizedek iparosodó társadalmaiban a mind gyakoribb túlsúly, sőt a veszélyesen kóros kövérség a kémiai környezetszennyezéssel párhuzamosan fejlődött ki.

Más környezetszennyező anyagokról már korábban kiderült, hogy erélyes biológiai hatásuk  van. A biszfenol és a nonifenol bizonyos nemi hormonokra emlékeztető befolyást gyakorolhat különböző emlősökre. Kimutatták, hogy ezek a szennyező anyagok kísérleti egerekben ingerlik a zsírt tároló sejtek növekedését. A tributiltinnel kapcsolatos adatok tovább támogatják az elhízásra vonatkozó kutatások folytatását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan az idei Év Autója

Megvan az idei Év Autója

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

A csengeri örökösnő cáfolta az ügyészség szerint, hogy pénzt adott volna Kósának

A csengeri örökösnő cáfolta az ügyészség szerint, hogy pénzt adott volna Kósának