szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gazdasági válság dacára töretlenül növekszik a világban keletkező digitális információ mennyisége - tudható meg egy most nyilvánosságra hozott kutatásból, amely szerint a digitális univerzum másfélévente megduplázza önmagát.

3 kvintillió 892 kvadrillió 179 trillió 868 billió 480 milliárd 350 millió bitnyi új digitális információ keletkezett tavaly a világban - idézi a közlemény John Gantz, az informatikai infrastruktúra-megoldásokat gyártó Egyesült Államok-beli IDC vezető kutatóját. A válság ellenére ez az adat három százalékkal - azaz 16 millió gigabittel haladja meg a vállalat várakozásait.
   
A másolásokkal együtt 487 milliárd gigabájtra rúg a tavalyi termés; ez 237 milliárd, tartalommal teljesen feltöltött Amazon Kindle e-book-olvasón férne el, adattartalma pedig egyenértékű volna 4,8 trillió online banktranzakcióéval vagy 3 trillió Twitter üzenetével, esetleg 162 billió digitális fotóéval.
   
Mivel a digitális információk bővülésének üteme 2008-ban növekedett, az informatikai költségvetések szűkültek; eszközökre és technikákra (például virtualizációra, adatduplikáció-elkerülésre és egyéb adatmennyiség-csökkentő eljárásokra) van szükség, amelyek révén kevesebb forrással is több feladat végezhető el.
   
"Miközben a digitális univerzum adatainak több mint 70 százalékát magánszemélyek állítják elő, a felelősség nagy része - több mint 85 százaléka - a vállalatok vállára nehezedik" - idézik Joe Tuccit, az EMC Corporation elnök-vezérigazgatóját; az általa irányított cég arra a következtetésre jutott, hogy az elkövetkező négy esztendőben 600 millió ember csatlakozik majd az internetfelhasználók táborához, és a netezők kétharmada mobileszközöket fog használni, legalább az idő egy részében. 2012-re 850 millió ember vásárol és ad majd el termékeket és szolgáltatásokat a világhálón, és kétszer annyi internetes kereskedés lesz, mint tavaly.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Mennyire környezetszennyező az internet?

A jövőben bármilyen emberi fogyasztást vagy tevékenységet egy új mértékegységgel, a vele járó szén-dioxid kibocsátás grammjával mérhetnek, és ez alól a sokáig környezetkímélőnek tartott internet használat sem jelent kivételt. De mégis, mennyire szennyező a világháló?

hvg.hu Tech

Interneten követhetjük a minket követő műholdakat

Műholdak ezrei keringenek a fejünk felett, információkat, telefonbeszélgetéseket, tévéadásokat, internet-kapcsolatokat közvetítve és persze kémkedve. Egy online adatbázis segítségével folyamatosan követhetjük, melyik, hol van éppen.

MTI Tech

Ezért nem terjed eléggé a szélessávú internet

Az internetes szélessáv terjedését elsősorban a lakossági, illetve a kis- és közepes cégek viszonylag kis kereslete, a digitális írástudás alacsony szintje és a motiváció hiánya gátolja a Szélessáv Műhely elemzése szerint.

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Müller: Adatszolgáltatási torlódás miatt lett annyi új fertőzött

Müller: Adatszolgáltatási torlódás miatt lett annyi új fertőzött

„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”

„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”