szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már négyezer éve is léteztek büntetés-végrehajtási intézetek Anatóliában, és a börtön szó beépült a helyi közösség mindennapos szókincsébe is - állítja egy török régészprofesszor.

Mint Fikri Kulakoglu professzor, aki Kayseri városa mellett az úgynevezett Kültepe régészeti helyszín feltárásait irányítja, kiemelte, az 1948 óta folyó ásatások során eddig 23 500 tárgyi lelet került napvilágra, és rengeteg ékírásos agyagtáblát találtak. Utóbbiaknak köszönhetően igen sokat megtudhattak arról, hogy milyen lehetett négy évezrede az anatóliai lakosság élete - olvasható a Today's Zaman angol nyelvű török napilap honlapján.

"Az általunk talált agyagtáblákon például sokszor szerepel a börtönbüntetésre ítélve kifejezés, ahogy a szabadulás a börtönből vagy a börtönben kiszabott büntetés. Ez arra utal, hogy négyezer éve sok börtön lehetett Anatóliában" - ismertette az ásatásvezető régészprofesszor. Kültepe (a török szó hamudombot jelent) régészeti helyszín Törökország középső részén, Kayseri várostól északkeletre. A bronzkori Kanis városát magába rejtő ősi lelőhely, de igazából csak akkor kezdtek érdeklődni iránta, amikor felvetődött, hogy innen származhatnak az óasszír nyelvű, ékírásos, úgynevezett kappadókiai táblák. Végül 1925-ben megtalálták a táblák forráshelyét a tulajdonképpeni halomtól délre-délkeletre. Ezt a területet a régészek Karum Kanesnek nevezik: itt óasszír kereskedők éltek a helyi lakosság közé vegyülve.

Az ásatásokat 1948-ban kezdte újra a Török Történeti Társaság. Több ezer újabb, a Kr. e. II. évezred elejéről való tábla került napvilágra, és ekkor találtak ilyeneket először magában a városhalomban.  A szövegek a legkorábbi anatóliai eredetű történeti források. Óasszír nyelven íródtak. Hasonló szövegeket találtak Alisar Hüyükben és Bogazköyben, a hettita fővárosban is. Minden szöveg a közép-anatóliai "kolóniakorszakból" származik. Ekkoriban az indoeurópai hettiták már letelepedtek, és asszimilálódtak az anatóliai őslakossághoz. E közegben több emberöltőn át fennálltak az asszír karumok (kereskedelmi telepek), amelyek az Asszíria és Anatólia között utazó karavánok célállomásai, illetve elosztó központjai voltak. A Babilóniából ideszállított asszír textíliákat és egyéb árukat cserélték anatóliai ezüstre. A karumok közül valószínűleg Kanes volt a legfontosabb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szarvas vitte el egy vadász puskáját Csehországban

Szarvas vitte el egy vadász puskáját Csehországban

Az MTA megnézte, veszélyes-e az 5G

Az MTA megnézte, veszélyes-e az 5G

1100 magyar katona volt koronavírusos

1100 magyar katona volt koronavírusos