szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A virtuális valóságban (virtual reality) olyan objektumokat látunk, amelyek csak a számítógépben léteznek.

A virtuális valóságban (virtual reality) olyan objektumokat látunk, amelyek csak a számítógépben léteznek. A vegyes valóság (mixed reality) a valós és számítógépes világot keveri össze. A speciális szemüveggel felszerelt néző mindkettőben csak passzív szereplő, gyakorlatilag csak tátott szájjal bámészkodik a különös világban.

 

A legújabb technológiákkal azonban már bele is avatkozhatunk a nem létező térbe, és kedvünk szerint alakíthatjuk azt, mintha valóban benne élnénk. A fantasztikus filmekben már sokszor körüljárt elképzelés egy megvalósított változatát a szerencsések kipróbálhatták a Párizsban megrendezett Canon Expón.  

 

Az interaktív vegyes valóságban (Interactive Mixed Reality) a fizikai és virtuális világot valós időben keverve olyan vizuális élmény hozható létre, amelyben a felhasználók nem csupán vizuális térben „láthatják” a képeket, hanem irányíthatják és létre is hozhatják azokat. A kiállított rendszer egy olyan – beépített videokamerákkal és egy számítógéppel felszerelt –, fejre rögzíthető kijelzőt használt, amely videókat dolgoz fel a fizikai és virtuális valóságok vegyítéséhez. 

 

A mintaalkalmazásban háromdimenziós objektumokat lehetett létrehozni a virtuális térben. A térhatású képet adó szemüveg érzékelői pontosan követték a fejmozgást és ennek megfelelően mozdultak el a virtuális tér elemei is. A rajzolásnál, majd pedig a háromdimenziós szobor alakításánál a kézre rögzített jeladó adatait dolgozta fel a számítógép, így olyan hatást lehetett elérni, mintha a valóságban is egy hatalmas agyag- vagy gyurmatömböt alakítgatnánk.  

 

A rendszer természetesen még nagyon messze van attól, hogy a használója ne tudja megkülönböztetni a fizikai és a virtuális világot, azonban ez utóbbi részletgazdagságának növelésével hamar elmosódhat a különbség a két világ között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

217 újabb áldozata van a járványnak

217 újabb áldozata van a járványnak

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban