szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bíróság döntése megerősíti a használt szoftverekkel kereskedők által eddig is felkínált lehetőséget: a jogbiztonság az ügyfelek számára teljes mértékben adott, és jelentős költségcsökkentéssel is járhat. A gyártók pedig már nem tilthatják meg ügyfeleinek, hogy eladhassák feleslegessé vált licenceiket.

Nyugat-Európában már több mint egy évtizede létezik a piacon a használt szoftverek legális adás-vétele, itthon egyelőre - többek között kormányzati vagy jogi állásfoglalás hiányában - fenntartásokkal kezelték a magánszemélyek és cégek a használt szoftver kereskedelme, annak legalitása ellenére. Azonban az Európai Bíróság – az egyébként 5 éve húzódó perben született – mostani ítélete olyan lehetőségeket nyit meg a szoftverkereskedelem piacon, amelyek megerősítik a használt szoftverek kereskedelmét.

A szoftvergyártók már nem akadályozhatják a használt szoftverlicencek továbbértékesítését, akkor sem, ha a hozzávaló programokat internetes letöltés alapján telepítette az ügyfél (ahogyan azt a legtöbb mennyiségi licenckonstrukciónál teszi a legtöbb vállalat). Miután a jogbiztonság használt szoftverlicenc ügyfelek számára mostantól teljes mértékben adott, a gyártó már nem tilthatja meg ügyfeleinek, hogy eladhassák ezeket a licenceket, így az erről szóló szerződésszakaszok semmisek.

„Erről a bírósági döntésről a jövőben, mint történelmi ítéletről beszélhetünk, hiszen a gyártók és a felhasználók életében is óriási változásokat hoz. A mennyiségi kereskedelem lehetőségével nagymértékű költségcsökkentés várható, mind a kkv-kat, mind pedig a multi cégeket tekintve. Véleményem szerint százmillióról rövidesen több milliárdosra nőhet ez az üzletág Magyarországon.” – mondta Arató E. Árpád, a legnagyobb hazai használtszoftver-kereskedő LicencePro ügyvezető igazgatója.

Használtan ez is olcsóbb
©

A látszólag csak az Oracle-licencekről szóló perben az Európai Bíróság több olyan alapvető fontosságú kijelentést tett, amelyek az összes szoftvergyártó licenceit érinti és minden kétséget megszüntet.

Egyes gyártóknál, mint pl. Microsoft vagy SAP, már eddig is lehetséges volt az úgynevezett „license transfer”. Ennek az átruházási folyamatnak a jogi „ösvénye” igen csak keskeny volt és jó néhány feltételhez volt kötve. Továbbá a mennyiségi licencek, mint például a Microsoft Enterprise Agreement átruházása hozzájárulás-köteles volt. A jövőben ez a transzferálási keskeny út „autósztrádává” válik, hiszen a mennyiségi licenc kereskedelem lehetősége megnyílik.

A hozzájárulás megszerzésének kötelezettsége megszűnik, hisz a gyártó már nem mondhat nemet, sőt, nem is tilthatja meg. Még akkor sem, ha a licencszerződés szó szerint betiltja a továbbadást. Ezzel ismét felhívta a bíróság a gyártók figyelmét arra, hogy a jog a szerződés felett áll. Nem ad teret annak, hogy a gyártók a szerződésen keresztül kijátsszák az Európai Unió az iránti akaratát, hogy egyes piacokon a gyártók olyan hatalmi pozícióba kerüljenek, ahol ők az ügyfelek mozgásterét gátolva a saját érdekeiket korlátlanul követhetik.

Példák az új és a használt szoftver licence közti árkülönbségekre
©

Az OEM licencek átruházását illetően Magyarországon, a többi európai országtól eltérően, még volt némi vita a szoftver újrahasznosítással foglalkozó vállalatok és a Microsoft helyi kereskedelmi irodája között. A LicencePro álláspontja szerint ezt is véglegesen tisztázta a bíróság az ügyfelek és a használt licenc piac javára, sőt kijelentette, hogy az eddigi eljárással szemben – ahol csak a megtestesült licencet (matrica és CD/DVD) lehetett eladni (azaz adathordozó nélkül nem ment semmi) –, mostantól az ügyfél saját magának előállíthat egy adathordozót és így a jogkimerülés már nem kötődik az adathordozóhoz. Vagyis szinte minden eladhatóvá válik.

Az évenkénti licenc beszerzési költségek egy IT vagy egy vállalati büdzsé meghatározó részei. Így, ha a vállalatok azt a licenc mennyiséget tudják innentől beszerezni, és abban a verzióban, amiben használják – nem kell újabb szoftvert licencbe venniük, holott korábbi verziót használnak – ezzel három éves időtávon, akár 30-70% megtakarítást tudnak elérni. Hiszen a használt licenc, az egy „null kilométeres” szoftver, ami jelentős kedvezménnyel érhető el a használt szoftver piacon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem árulja el a rendőrség Szijjártó helikopterezésének költségeit

Nem árulja el a rendőrség Szijjártó helikopterezésének költségeit

Soha nem végeztek még ennyi mintavételt Magyarországon, de nem tudni, milyen teszteket vetettek be

Soha nem végeztek még ennyi mintavételt Magyarországon, de nem tudni, milyen teszteket vetettek be

Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók

Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók