szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alábbi ingyenes programnak köszönhetően egyértelműen kiderül, mely fájlok és mappák foglalják el, esetenként feleslegesen, a helyet merevlemezünkön.

Ugyan bármelyik fájlmenedzserrel, így a Windows Explorerrel is áttekinthetjük a merevlemezünkön tárolt állományokat, mappákat, azonban a Directory Size Calculator jóval hatékonyabb megoldást kínál ennél.

Az ingyenes program innen tölthető le (az alsó linkre kell kattintani), becsomagolt zip fájlban. A kicsomagolása után az exe fájlra kattintva már indul is, azaz hordozható programról van szó, amelyet nem kell telepítenünk.

A Create Directory Tree feliratra kattintva bírhatjuk munkára, amelynek első lépésében felajánlja a meghajtók vizsgálatát, de akár egyedi mappákat is vizsgáltathatunk vele. Elindul a szkennelés, és kis türelmet kér tőlünk a program.

Ha ezt kivárjuk, egy részletes fastruktúrába rendezett jelentést kapunk arról, hogy melyik mappa, mekkora helyet foglal el, és hogy ez mit jelent százalékban az egészhez viszonyítva. Ha a mappára kattintunk, egy szinttel lejjebb léphetünk, azaz láthatjuk az egyes almappákat, fájlokat. Ha ráállunk valamelyik mappára vagy almappára az ablak alsó részében láthatjuk a tartalmát.

Amennyiben valamelyik mappára, fájlra a jobb egérgombbal kattintunk, egy helyi menüből választhatjuk ki, hogy mi legyen a sorsa. Lehetőség van törölni (akár a szemetesbe téve, akár véglegesen), áthelyezni a fájlt, indítani, megnézni a Windows Explorerben, illetve áttekinteni a tulajdonságait.

Kis negatívum csupán, hogy ha a törlést választjuk, akkor a program új jelentést készít, ami ismét beletelik egy kis időbe, például ha a C meghajtóról töröltünk. Ennek ellenére egy igen hasznos kis eszközről van szó, hiszen könnyen felderíthetjük vele helyet foglaló állományainkat, s gyorsan intézkedhetünk is a sorsukról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot

Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot

Indul az új karácsonyi dalok rohama

Indul az új karácsonyi dalok rohama