szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Izraeli szakemberek egyre közelebb kerülnek egy olyan technológia kifejlesztéséhez, amit kihasználva lehetővé válik az eddiginél nagyságrendekkel kisebb számítógépek megalkotása.

Kevesen tudják, hogy a pendrive-ot a tel-avivi egyetem kutatói fejlesztették ki. Azt pedig még kevesebben, hogy most két másik izraeli intézmény, a Héber Egyetem és a Weizmann Tudományos Intézet munkatársai most egy olyan pendrive méretű számítógép megvalósításán dolgoznak, melynek létrehozási költsége és energiafelhasználása is takarékos.

A számítógépekben lévő háttértár, illetve a memória nélkülözhetetlen rész, ezen tárolódik a működéshez bizonyos mértékben mindenképpen szükséges adat. A számítógépekben és telefonokban jelenleg használt megoldások közül azonban mindegyiknek van valamilyen hátránya, közös problémájuk pedig, hogy egy bizonyos határ után, úgy tűnik, nem igazán csökkenthető a méretük – vagy ha csökkenthető is, a szükséges költség már nem éri meg a befektetést.

©

A Yossi Paltiel által vezetett kutatás célja olyan memória létrehozása, ami az állandó mágnesek kihagyásának köszönhetően jóval kisebb helyet foglal a jelenlegi megoldásoknál. Ez a technológia is mágneses elven működik, viszont nem kell bele mágnes: az MSM (Magnetless Spin Memory) technológiában egy királis molekulával érik el a magnetizálást, a folyamat pedig nanoméretekben zajlik le.

A szakember szerint a fejlesztésnek köszönhetően egy hagyományos számítógép erejével felérő eszköz pendrive méretű is lehet majd. Az izraeli kutatócsoport azt reméli, hogy két éven belül sikerül olyan szintre jutniuk, hogy megkezdődjenek a kereskedelmi jellegű tárgyalások, utána pedig további néhány év szükséges majd, mire piacra kerülnek a technológiát használó eszközök.

Ha ez a cikk érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg

Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg