szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szeptember 10-én tartják az internetlassítás napját. Ez nem vicc, egy nagyon is komoly tiltakozás lesz szerdán.

Az Internet Slowdown Day ideje alatt a csatlakozó szervezetek azt mutatják be a felhasználóknak, hogy milyen lassú is lenne az internetezés, mennyire sok idő alatt töltődne be egy-egy weboldal, ha életbe lépne a piac több szereplője által is fontosnak tartott új szabályozás. Az Amerikában már nagy vitákat kiváltó új netsemlegességi szabály lényegét bizonyos szolgáltatások preferálása jelentené: amelyik oldal tulajdonosai fizetnek a netszolgáltatónak, azok még nagy adatmennyiség esetén is gyorsan betöltődnének, aki nem fizet, annak oldalára látogatva viszont lassabb lenne az internetezés.

©

A tiltakozás jeleként szerdán rengeteg oldalon a betöltés jelét szimbolizáló fenti animált jelek lesznek majd látható. Fontos: az akció alatt valójában egyik weboldal sem lesz majd lassabb, a grafika csak azt szeretné érzékeltetni a felhasználókkal, hogy ha életbe lépne az új szabályozás, akkor mennyire sokat kellene várniuk egy-egy weboldalra, mennyivel lassabb lenne az internetezés.

A kezdeményezéshez a kisebb oldalak mellett több ismert szervezet is csatlakozott: köztük a Firefox böngésző mögött álló Mozilla, a YouTube melletti másik népszerű videomegosztó Vimeo, a Kickstarter, a Greenpeace, a legtöbb blogot hajtó motort fejlesztő Wordpress, a Netflix és a Foursquare.

Ha most újat mondtunk, hasonló érdekességekért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fővárosi Közgyűlés ülésére toboroz embereket a CÖF, hogy megvédjék a Liget-projektet

A Fővárosi Közgyűlés ülésére toboroz embereket a CÖF, hogy megvédjék a Liget-projektet

„Igaz szerelem” – csángó népdalfeldolgozásra forgatott klipet a Subtones

„Igaz szerelem” – csángó népdalfeldolgozásra forgatott klipet a Subtones

Meglépett a karanténból egy koronavírusos magyar férfi Kambodzsában

Meglépett a karanténból egy koronavírusos magyar férfi Kambodzsában