szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több ezer biztonsági kamera és webkamera adását "gyűjti be" és sugározza egy orosz internetes honlap szerte a világról biztonsági rések kihasználásával – erre figyelmeztetett csütörtökön az internetes visszaélésekkel foglalkozó brit hatóság.

Az egy hónapja működő insecam.cc orosz honlap több mint száz magyarországi kamera adását is lehalászta, erről korábban már mi is beszámoltunk.. Működtetői többnyire azt használják ki, hogy a felhasználók nem adtak meg jelszót, ami a képekhez való hozzáférést korlátozná, vagy nem változtatják meg a gyári felhasználónevet és jelszót, például az "admin"-t és az "12345"-öt. Sok gyártó online is közli ezeket az adatokat.

Az orosz portál adminisztrátorai saját állításuk szerint akciójukkal a nem biztonságos kamerákra akarják felhívni a figyelmet. Hangsúlyozták, hogy nem hackelték meg a kamerákat, csak egy oldalra gyűjtötték össze az elérhető kameraadásokat.

Az internetes oldalon 125 országból, Nagy-Britannia mellett például Franciaországból, az Egyesült Államokból, Pakisztánból, Brazíliából és az Egyesült Arab Emírségekből gyűjtötték össze a kamerák képeit, legyen az egy edzőterem belső kamerája, egy kocsmáé vagy éppen egy gyerekszobában elhelyezett babaőr kameráé. 4500 készülék adása az Egyesült Államokból, több mint kétezer Franciaországból és ötszáz Nagy-Britanniából került fel a honlapra.

Christopher Graham, a brit adatbiztonsági hivatal vezetője a BBC4 televíziónak azt mondta: már kérték az orosz hatóságoktól a honlap betiltását. Az illetékes egyúttal javasolta a kamerák tulajdonosainak, hogy változtassák meg készülékeik jelszavát.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két új olcsó telefont ad ki a Samsung: íme a Galaxy A12 és a Galaxy A02s

Két új olcsó telefont ad ki a Samsung: íme a Galaxy A12 és a Galaxy A02s

"Az első próbán csengett a fülem" – benéztünk a SzínházTV kulisszái mögé

"Az első próbán csengett a fülem" – benéztünk a SzínházTV kulisszái mögé

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás