szerző:
hvg.hu

Az Intel Stephen Hawking professzorral közösen bemutatta új, a professzor által évtizedek óta használt rendszernél sokkal korszerűbb kommunikációs platformját, hozzásegítve a tudóst ahhoz, hogy a külvilággal könnyebben és hatékonyabban tudjon kommunikálni. A személyre szabható platform jövő év januárjától a kutatók és a technológiai világ számára is nyílt és hozzáférhető lesz.

Az Intel kifejezetten Stephen Hawking igényeit figyelembe véve fejlesztette ki a kommunikációs megoldást ACAT néven (Assistive Context Aware Toolkit), mely nem csupán a professzor külvilággal való kommunikációját segíti, de hozzájárulhat ahhoz is, hogy a jövőben más motoros idegrendszeri betegséggel és bénultsággal küzdő beteg számára is megoldást nyújtson a modern és személyre szabható platform által.

Hawking professzor motoros idegrendszeri betegséggel, amiotrófiás laterálszklerózissal (ALS) küzd, ami az évek során súlyosbodott. Jelenleg szinte teljesen mozgásképtelen, és csak a technológia segítségével tud kommunikálni. „Az orvostudomány nem volt képes rajtam segíteni, így a technológia volt az, amire támaszkodni tudtam a mindennapi kommunikáció során, és ami segített abban, hogy élni tudjam az életem” – mondta Hawking.

Gyorsabb, pontosabb és egyszerűbb használat

Az Intel Labs különböző tudományos területeken dolgozó kutatói az elmúlt három évben Hawking professzor bevonásával azon dolgoztak, hogy az eddig használt kommunikációs rendszerét egy modern technológiai megoldásra cseréljék. A professzor a teljes tervezési folyamatban részt vett, és állandó visszajelzésekkel segítette a kutatók munkáját.

Wen-Hann Wang, az Intel alelnöke és az Intel Labs ügyvezetője szerint „Hawking professzor évtizedeken keresztül a technológiát egyedi módon használta arra, hogy a külvilággal kommunikálni tudjon, de ez a technológia mára igencsak elavult. Ahhoz hasonlítható, mintha a mai modern internetes alkalmazásokat és weboldalakat egy olyan számítógépen keresztül szeretnénk használni, amihez nincsen billentyűzet vagy egér”.

Az Intel által kifejlesztett szoftveres felhasználói felület biztosítja, hogy a régebbi és modern technológiai megoldások egymással és egymás mellett hatékonyan tudjanak működni. Az eredmény: az új technológia segítségével Hawking az eddigieknél kétszer gyorsabban tud gépelni és tízszer gyorsabban tud elvégezni más feladatokat, például egyszerűbben, pontosabban és gyorsabban tud böngészni, emaileket és dokumentumokat kezelni, szöveget szerkeszteni és a feladatok közötti váltani.

Stephen Hawking és segítője újságot olvasnak
©

Hawking kommunikációját egy arcára rögzített szenzor segíti, mely a szemüvegén rögzített infravörös kapcsolóval van összeköttetésben, és a professzort a gépelésben segíti. A SwiftKey nyelvi szoftverekkel foglalkozó vállalat az eddig használt és az új szoftverek integrálásával lehetővé tette, hogy a Hawking által használt kommunikációs rendszer megjósolja a professzor által gépelni kívánt karaktereket és szavakat, így kevesebb, mint 20%-nyi szöveget kell csupán a professzornak legépelnie. Ezt követően a begépelt információ eljut az eddig is használt beszédszintetizátorhoz, ami hozzásegíti a professzort ahhoz, hogy a windowsos Lenovo laptopján keresztül beszélni tudjon a környezetével.

Korábban egy webes keresés több lépésből álló vesződséggel járt, hiszen ki kellett lépni a kommunikációs ablakból, egérrel kellett megnyitni a böngészőt, majd az egeret a keresősávba irányítani, végezetül pedig begépelni a kívánt szöveget. Az új kommunikációs rendszer ezt a folyamatot sokkal rövidebbé és egyszerűbbé teszi.

Nyílt és személyre szabható szoftver

A világon több mint három millióan szenvednek motoros idegrendszeri betegségben, mely olyan akaratlagosan mozgatható izmokat érint, melyek a beszédért, járásért, nyelésért és egyéb általános mozgásért felelnek. A betegség fokozatos leépüléssel jár és végzetes.

©

Az új kommunikációs rendszer londoni sajtóbemutatóján Lama Nachman az Intel Labs-től arról beszélt, hogy Hawking professzor és az Intel együttműködése milyen inspirációval szolgálhat a kutatók számára: „A mozgássérültek számára kifejlesztett új megoldások a jövő technológiájának kísérleti terepét jelentik. A kommunikációtól kezdve a genetikai kutatásokig olyan új lehetőségek nyílnak meg, melyeket elképzelni sem tudunk még.”

A vállalat által kifejlesztett új platform személyre szabható és más betegek igényeire alakítható. A modern szoftveres felületet a kutatók továbbfejleszthetik, és olyan kommunikációs megoldásokat alakíthatnak ki, melyeket érintés, szemmozgás, a szemöldök mozgatása illetve egyéb motoros információk irányítanak.

A platform ingyenesen hozzáférhető, így Hawking professzor és az Intel reményei szerint a tudományos és technológiai közösség használni fogja és továbbfejleszti, hogy mások számára is megoldást nyújtson. ​

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Takarék-vezér vette át Mészáros Lőrinc helyét egy Felcsúthoz köthető cégben

A Takarék-vezér vette át Mészáros Lőrinc helyét egy Felcsúthoz köthető cégben

Ilyen fejetlenséget is ritkán látni választás után

Ilyen fejetlenséget is ritkán látni választás után

Luxus villapark épül a Balaton-parton, óriási az érdeklődés

Luxus villapark épül a Balaton-parton, óriási az érdeklődés

Európai Tanács: Törökország hagyjon fel az összes katonai tevékenységgel Szíriában

Európai Tanács: Törökország hagyjon fel az összes katonai tevékenységgel Szíriában

Orbánt éltette Sorossal szemben Matteo Salvini Rómában

Orbánt éltette Sorossal szemben Matteo Salvini Rómában

Pác-só és nitrit ad randevút a Csík zenekar Nébih-es dalában

Pác-só és nitrit ad randevút a Csík zenekar Nébih-es dalában