szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több népszerű alkalmazásban is kártékony kódot találtak az androidos telefonok és táblagépek hivatalos letöltőhelyének számító Google Play áruházban.

A szokásosnál lassabban működő készülék, illetve látszólag erre figyelmeztető rendszerértesítések, melyekre kattintva bizonytalan eredetű alkalmazások kerülnek a telefonra – ezt tapasztalhatja androidos mobilján és táblagépén az, akit megfertőzött az Avast biztonsági program egyik felhasználója által felfedezett vírus. Bár a kártékony appokat a Google már törölte a Play áruházból, így már nem letölthetők, a biztonsági cég szerint több millióan is megfertőződhettek.

A kártevőt több népszerűnek tűnő appban megtalálta az Avast: IQ tesztes, esküvőtervező és történelemtanító alkalmazásokban, valamint többfajta játékban. A legnépszerűbb fertőzött alkalmazás az ingyenes Durak kártyajáték volt, ezt a Google Play áruház számlálója szerint már 5-10 millió alkalommal töltötték le.

©

A BBC-nek nyilatkozó egyik szakértő szerint az alkalmazás(ok) valós letöltéseinek száma ennél némileg alacsonyabb lehet, hiszen a kártékony programok íróinak érdeke, hogy trükkös módszerekkel népszerűbbnek tüntessék fel alkalmazásukat a valósnál. Érdemes ugyanakkor megjegyezni a kiemelt letöltésszámú, példának hozott játék már évek óta elérhető, így valószínű, hogy az összes fertőzött appot számolva valóban sok millió androidos készülékre került vírusos alkalmazás.

Az sem mellékes kérdés, hogy az alkalmazásba mikor került be a kártékony, fertőző kód. Előfordulhat ugyanis – sőt ez a valószínűbb verzió –, hogy egy-egy most vírusosnak bizonyult alkalmazás hosszú hónapokon át egy tiszta és valóban jól működő játék volt, és a fertőző kódot csak később tették bele a fejlesztők. Ahogy az is működő forgatókönyv, hogy egy víruskészítő cég megveszi néhány jól futó app jogait, csak azért, hogy a programokba kártékony kódot vihessen – az pedig minden addigi letöltő telefonjára rá is kerül, amikor oda sem figyelve frissíti az addig valóban megbízható alkalmazást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

50 évig rejtőzködött ez a Bugatti, ami most 2,8 milliárd forintot érhet

50 évig rejtőzködött ez a Bugatti, ami most 2,8 milliárd forintot érhet