szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Windows 10 operációs rendszer pontos megjelenési dátumát még nem árulta el a Microsoft, de azt szerdán bejelentették, hogy milyen verziókban lesz elérhető a szoftver.

Az új oprendszer valamikor idén nyáron jelenik meg 111 nyelven, 190 országban. A program legtöbbek számára érdekes “alap” verziója a Windows 10 Home lesz. Ebben többek között benne lesz újításként az átdolgozott felület, az Internet Explorert váltó Microsoft Edge böngésző és a jelszón túli, különleges bejelentkeztetési lehetőségeket kínáló Windows Hello funkció is.

A mobil eszközökön futó Windows 10-verzió neve Windows 10 Mobile lesz. Az elnevezésen nyomon érhető a Microsoft ide-oda kapkodása: míg a telefonokra kiadott operációs rendszerüket korábban hosszú időn át Windows Mobile-nak hívták, ezt 2010-ben Windows Phone-ra cserélték, most pedig tulajdonképpen visszaállnak a Windows Mobile-ra, csak a verziószámot már nem utána, hanem a két szó közé írják.

A Windows 10 Pro kiadását professzionális tevékenységekhez és főleg kkv-s felhasználásra ajánlják. Ez utóbbi célcsoport a Próban már megkapja a kisebb vállalatok munkavállalói csoportjához szabott IT-rendszergazdai funkciókat.

©

A Windows 10 Enterprise-t a nagyvállalatoknak szánkák, az ilyen nagy szervezetek minden igényéhez igazodó funkcionalitással. Hasonló célcsoportnak szól az ugyanezt mobil eszközökön tudó Windows 10 Mobile Enterprise kiadás.

A Microsoft gondolt az oktatási szereplőkre (tanárokra, diákokra, intézményekre is), nekik szól majd a Windows 10 Education. A vállalat közléséből nem derült ki, hogy ez a kiadás pontosan miben is lesz majd oktatási célú használatra szabva.

Sőt, a Microsoft a wifis érzékelőkre és más hasonló tárgyakra is kiad egy verziót, ez lesz a felhasználói funkcionalitás nélkül egy kis gépezet működtetéséhez szükséges minimumot tartalmazó Windows 10 IoT Core.

Ahogy a napokban kiderült, a Windows 10 lesz a legutolsó Windows-verzió. Az operációs rendszer ingyenes Preview kiadását már most felteheti a számítógépére. Letöltésének és telepítésének menetéről ide kattintva kap egy rövid, de minden fontos infót tartalmazó leírást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!