szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy Indiegogo-kampány keretében bemutatott lámpa megoldást jelenthet olyan helyek világítására, ahol nincsen elektromosság.

Számunkra talán hihetetlen, de több mint egymilliárd ember él elektromosság nélkül a világon. Számukra sok esetben a veszélyes és egészségtelen petróleumlámpa jelenti a fényforrást. Egy Indiegogo-projektben ezért egy olyan eszközt visznek a netes közösség elé, amelyik úgy ad fényt, hogy biztonságos, nem kell hozzá elektromosság (de még napenergia vagy elem sem), ráadásul maximálisan környezetbarát.

A GravityLight, ahogyan arra a neve is utal, a gravitációt használja fel fénykeltésre. A szerkezet a mennyezetre erősített csigára emlékeztet, amellyel egy 12 kilós súlyt (ez lehet kő, homokzsák vagy bármi) lehet felemelni, majd ha elérte a legmagasabb pontját, hagyni lassan visszaereszkedni. Ezt a műveletet kell párszor megismételni ahhoz, hogy 20-30 percig világítson a rendszerhez tartozó LED lámpa.

©

A visszaengedés során a súly egy fogaskerék-áttéten keresztül egy DC (egyenáramú) generátort táplál, amely mindössze egytized wattnyi energiát fejleszt, azonban ez már elegendő ahhoz, hogy a LED világítson.

A GravityLight mindössze 10 dollárba fog kerülni, és kifejezetten a fejlődő országokba szánják, ahol a korábbi változatát már sikerrel tesztelték. A pénzügyi cél 199 ezer dollár, amelynek az 55 százaléka már össze is jött, és még egy hónap hátravan a kampányból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!