szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem csak első, második hallásra is sci-finek tűnik az az új technológia, amely látszólag a levegőben lévő rádiójelekből képes áramot kinyerni. A tévé vagy a vasaló nem fog vele működni, de kisebb energiaigényű készülékekhez jó lehet. És nem, nem Széles Gábor áll mögötte, hanem a valamivel komolyabban vehető Lord Paul Drayson, a britek korábbi tudományos minisztere.

A Freevolt névre keresztelt technológia a feltaláló szerint lehetővé teszi, hogy az alacsony energiaigényű készülékek, mint a viselhető eszközök vagy a különböző érzékelők hálózat nélkül működjenek. A BBC beszámolója szerint az eljárás a levegőben található rádiójelekből – a 4G-től egészen a digitális televízióadás jeléig – gyűjti be az energiát, így a működéshez külön infrastruktúra kiépítésére sincs szükség. További jó hír, hogy a technológiát nyílt forráskódúvá tette a fejlesztő, így ahhoz bárki hozzáférhet.

©

A londoni Royal Institutionben tartott bemutatón Drayson nemcsak azt mutatta ki, mennyi energia van a teremben lévő levegőben, de annak begyűjtésével egy hangszórót is képes volt megszólaltatni.

Emellett egy hasonló elven, szokásos áramfelvétel nélkül működő légszennyezettség-mérő készüléket is megmutatott a feltaláló. A Wired beszámolója szerint ez a CleanSpace névre keresztelt légszennyezettség-mérő egy antenna segítségével fogja be az elektromágneses hullámokban lévő energiát, amit a benne lévő kis teljesítményű érzékelő működtetéséhez használ fel. Maga a készülék valamivel kisebb és vékonyabb, viszont jóval könnyebb, mint egy átlagos telefon. Egy Crowfounder-kampányt is indítottak, 55 fontért (kb. 24 ezer forint) lehet rendelni a tervek szerint novemberben piacra kerülő készülékből.

A feltaláló reményei szerint a közeljövőben több olyan készülék is piacra kerül majd, melynek áramellátásához nem lesz szükség sem konnektorra, sem elemre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Egy sofőr képes volt az M3 metrópótló előtt büntetőfékezni – videó

Egy sofőr képes volt az M3 metrópótló előtt büntetőfékezni – videó

Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap

Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap