szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha úgy gondolja, hogy a fejlett Nyugaton még az otthoni internet is biztosan sokkal jobb, akkor téved. Itthon kifejezetten kényelmesek a viszonyok.

Belgium, a webbarátságáról híres Észtország, Dánia, Hollandia, Izland, Lettország, Litvánia, Luxemburg és Monaco. Ezek az európai országok mondhatják el magukról, hogy területük legalább kétharmadán elérhető a szélessávú vezetékes internet. No meg Magyarország.

©

Az Európai Bizottság megbízásából, az IHS Technology által készített térkép szerint Franciaországban, Görögországban és Olaszországban egészen nyugodtan mondhatjuk hazai szemmel nézve drámainak a helyzetet. Ha holnap hirtelen oda kellene költözni, a hazai viszonyok után sokan alighanem meglepődve vennék tudomásul, hogy hiába fizetnének érte bármennyit, egyszerűen nincs elérhető vezetékes szélessávú netszolgáltatás a környékükön. Az IHS elemzőjét idézve a Washington Post azt írja: a görögöknél és az olaszoknál tapasztalható hiány egésze egyszerűen a kábelszolgáltatók hiányára vezethető vissza, míg Franciaországban a költségek miatt halad nagyon lassan az üvegszálas optikai hálózat kiépítése.

A 2014-es adatok alapján készített összesítés szerin ugyanakkor mobilban rosszabbul állunk, mint gondolnánk: a 79 százalékos EU-átlagtól lemaradva a magunk 73 százalékos LTE-lefedettségével csak a 19. helyre mértek be minket. Hollandiában mindenhol elérhető a 4G-s mobilnet, Bulgáriában viszont csak az ország területének 36 százalékán.

©

Bár ahol nincs hálózat, ott természetesen ez sem csodaszer, de ha egy kicsit javítani szeretne mobilnetes kapcsolatán, próbálja ki ezt az egyszerű alkalmazást. Ha az otthoni internetezését is optimalizálná, akkor ennek is adjon egy esélyt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!