szerző:
Papós Tamás

Instant Tudomány rovatunban kiemelt figyelmet szentelünk a hatékony tanulást segítő kutatási eredményekre, a vizsgaidőszak miatt össze is szedtük az eddigi legfontosabb tippeket, amelyeket általános és középiskolás diákoknak is érdemes kipróbálni.

Az első 8 cikkünk tippjeit már ebben a vizsgaidőszakban bevethetik az egyetemisták és főiskolások, az utolsó kettőt pedig a tavaszi szemesztertől érdemes majd figyelembe venni.

Jobban szeretne tanulni? Ne figyeljen másra és tartson szüneteket

A hatékony tanulás titka egyszerű, csak egy rossz szokást kell abbahagyni, egy jót pedig tudatosan rendszeressé tenni.

5 tanulási trükk, ami a tudósok szerint is hatásos

A Washington egyetem két kutatója, Henry L. Roediger és Mark A. McDanel a Sikeres tanulás tudománya címmel írtak egy könyvet, melyből most megmutatjuk az 5 legfontosabb tippet, amelyek hatásosságát a szerzők (is) bizonyították.

©

Étcsokit eszik, hogy jobban tanuljon? Ezt igya hozzá, még jobb lesz

Egy amerikai kutatás is megerősítette, hogy az étcsokoládé növeli a koncentrációt munka vagy tanulás közben, de a vérnyomást is növeli, ezt pedig ellensúlyozni kell. Erre a zöld tea tűnik jó megoldásnak, mert nem oltja ki az étcsokoládé koncentrációra gyakorolt jótékony hatását, hanem még növeli is.

Jobban szeretne tanulni? Ezeket kell rendszeresen ennie

Egy friss amerikai kutatás szerint három olyan gyümölcs- és zöldségféle van, amely kifejezetten javítja a memóriát és növeli a tanulás hatékonyságát.

Korábban zenélt? Akkor ha ezt meghallgatja, jobban fog az agya

Egy finn kutatás szerint a klasszikus zene javítja a korábban valamilyen hangszeren játszó emberek memóriáját.

Egyetemisták, figyelem: memóriájuk is eldöntheti, hogy mikor aludjanak

Azt mindenki tudja, hogy az alvás hatással van a memóriánkra, de egy friss amerikai kutatás szerint ez fordítva is igaz.

Gondjai vannak a tanulással? Van egy egyszerű megoldás!

Kutatók arra az eredményre jutottak, hogy azok, akik alszanak tanulás után, sikeresen tanulnak, míg azok, akik nem, nem tanulnak semmit.

©

Keverje a tanulnivalókat, és mindenre jobban emlékszik majd

Egy furcsa, de teljesen logikus eredményt hoztak a legújabb, tanulással foglalkozó tudományos kutatások.

Ne laptoppal jegyzeteljen, azzal csak ront a jegyein

Az egyetemisták és főiskolások közül sokan már laptoppal vagy esetleg tablettel jegyzetelnek az órákon, de a Princeton egyetem kutatói szerint ezzel nagyon rossz hatást érnek el.

Így jobb jegyeket szerezhet: ne írjon jegyzetet, hanem kérje el tanárától

Egyes tanárok szoktak saját jegyzeteket adni a diákoknak, hogy az órákon inkább rájuk figyeljenek, egy amerikai kutatás eredménye alapján pedig ez jobb tanulmányi eredményeket biztosít.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!