szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincsenek elragadtatva a Facebooknál egy dán szoftverfejlesztő újdonságától, amellyel a facebookos ismerősök alvása követhető nyomon.

A legnagyobb közösségi oldalon elérhető aktivitási adatokat használja egy dán szoftverfejlesztő programja, amellyel követhető a barátok alvásmintája – számolt be a The Verge. A szoftver azon az időbélyegzőn alapszik, amelyet a Facebook tárol a felhasználókról.

Mivel nagyon sok felhasználó ébredés után azonnal a telefonjához nyúl, hogy megnézze, mi is történt a Facebookon, illetve még este, elalvás előtt is vet rá egy pillantást, a szoftver ezekből – a hozzáférhető – adatokból tud felállítani egy alvásmintát, persze csak akkor, ha valaki gyakran használja a Facebookot.

©

A fejlesztő a program forráskódját közzé is tette a GitHubon, és azt is részletezte, hogyan működik. A szoftverrel, amely tízpercenként ellenőrizte az aktivitást a Facebook adatbázisában, grafikusan fel tudta rajzolni ismerősei alvási szokásait, kideríthette, miként alszanak hétközben és hogyan hétvégén.

A Facebooknál azonban cseppet sem örülnek ennek, kifejezetten kérték a programozót, távolítsa el a forráskódot, ne engedje használni a szoftvert, ez ugyanis sérti a legnagyobb közösségi oldal szabályzatát.

Azonban már legalább ezren letöltöttük a forráskódot, és a fejlesztő sem hajlandó eltávolítani azt a GitHibról, állítva, ő csak fel akarja hívni a figyelmet arra, hogy milyen sok személyes információt lehet beszerezni a szabadon hozzáférhető adatokból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

Visszatér a Renault 5-ös

Visszatér a Renault 5-ös

Kína legrégebbi ismert palotáját fedezték fel egy 5300 éves ősi város romjai közt

Kína legrégebbi ismert palotáját fedezték fel egy 5300 éves ősi város romjai közt