szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azon gondolkoznak a Facebooknál, hogyan profitálhatnának egyes felhasználók az általuk kitett népszerű bejegyzésekből.

Egy furcsa kérdőívet küldött a Facebook többek között a The Verge egyik újságírójának. A megkérdezetteknek a facebookos bevételszerzés lehetőségével kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk. A kérdőívből több lehetséges módja is felsejlik annak, hogyan kereshetne pénzt valaki azzal, hogy népszerű tartalmakat tesz ki.

A lehetőségek közt szerepel az, hogy az ismerősök és követők egy gombnyomással kisebb összegeket küldhetnének a Facebook-felhasználóknak, de az is, hogy a Facebook az adott poszt mellett megjelenő hirdetésekből származó saját bevétele egy részét adná oda az embereknek. (Ez utóbbi modellt követi a Zuckerbergék által tűzzel-vassal üldözött anti-Facebook.)

A The Verge felidézi, hogy a Facebook már régóta dolgozik bevételmegosztáson alapuló modelleken, de mindeddig csak a nagy követőbázissal rendelkezőket célozta. Habár a kérdőív nyelvezete alapján úgy tűnik, hogy a lehetőséget csak a hitelesített személyes profiloknál mérlegelik, a kérdőívet megkapó újságíró személyes profilja mindössze 1170 követővel rendelkezik, tehát nem kell majd milliók által ismert embernek lenni a dologhoz. (A profilhitelesítési funkció Magyarországról egyelőre nem elérhető.)

Fontos, hogy mindez csak egy kérdőív, a Facebooknál még egészen biztosan nem döntöttek az új bevételszerzési és -megosztási lehetőségekről. Így azt sem lehet tudni, hogy pontosan ki és milyen feltételekkel lehet erre jogosult. Gyanúnk szerint hasonlóról lesz szó, mint a YouTube esetében, ahol ha valaki (bárki) elég nézett tartalmakat tesz közzé, akkor akár a nulláról indulva is befuthat, és havi pár 10 ezer forintos bevételt nem is túl nehéz elérnie.

Ha értesülni szeretne a fejleményekról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!