szerző:
László Ferenc

Az LG a csendes evolúció helyett ezúttal az óvatos, de azért zajos revolúció mellett tette le voksát, a gyártó legújabb zászlóshajó kategóriás okostelefonja külcsín, kamera és modularitás fronton egyaránt új korszakot nyit.

Az LG csúcskategóriás okostelefonjai az elmúlt időkben igen komoly törzsfejlődésen mentek keresztül, azonban míg a szolgáltatási kör és a sebesség értelemszerűen minden évben szépen nőtt, addig az alappillérek gyakorlatilag változatlanok maradtak. És hát valljuk be, ez a legtöbb gyártó készülékeire igaz. Az LG vélhetően (és joggal) attól félt, hogy egy enyhén ráncfelvarrt G4 2016-ban a legtöbb vásárló számára már kevés lenne, éppen ezért húzott egy merészet, és a Samsung Galaxy S7-tel egy időben egy olyan G5-öt jelentett be, mely lényegében minden fronton szakít a hagyományokkal.

©

Úgy tűnik, nem igazán jött be az LG G4-nél nagy csinnadrattával bejelentett bőrborítás, a gyártó aktuális csúcsmobiljának háza táján idén már minden a fémről szól. Olyannyira, hogy a G5 borításának teljes egésze ebből a rideg, ám igen minőségi anyagból készült. A koreai fejlesztőknek sikerült megoldaniuk, hogy a borítás egységébe egyetlen antennacsík se rondítson bele, mégpedig úgy, hogy a fémváz felszínét vastagon bevonták egy speciális, puha tapintású anyaggal. Ennek hátránya viszont, hogy a fém hűvös tapintásérzetéből ezúttal semmit sem kapunk, és a laikusok könnyen hihetik műanyagnak azt, ami valahol mélyen ténylegesen fém.

Maga a készülék dizájnja sem sikerült makulátlanra, ebben a tekintetben az S7 vagy az iPhone 6s köröket ver a G5-re. Ergonómia tantárgyból viszont jár a kiváló osztályzat, mely egyrészt a kezelőszervek optimális elhelyezésének köszönhető, illetve annak, hogy a telefon némileg kisebb lett elődjénél, és a lekerekítései is szebben-jobban sikerültek.

©

Felszereltség

Az LG által ápolt hagyományoktól eltérően a hangerőállító gombok nem a hátlap közepén, hanem a baloldali élen kaptak helyet, ettől függetlenül a bekapcsológomb maradt a régi, hátsó helyén, és immár egy remek ujjlenyomatszenzornak is helyet ad. Az érzékelő gyorsan tanítható, fürgén és pontosan végzi a dolgát, és többek közt a készülék feloldására, valamint különböző tartalmak levédésére használható.

Jobboldalról pöckölhető ki a nanoSIM-et és microSD-t magába fogadó kis tálca, amelybe az egyik G5-variáns esetén két SIM is helyezhető. Felülre került a 3,5 milliméteres jack dugalj, az egyik mikrofon és az infravörös port: ez utóbbi az S7-ből sajnos kimaradt, és a G5 tanítható szenzora remek példa arra, hogy egy okostelefonnal milyen remek dolog távirányítani a különböző otthoni kütyüinket, a tévét vagy a légkondit.

©

A másik mikrofon az alsó élen landolt, ahol az egyetlen, de korrekt minőségű kihangosító hangszóró, illetve a rendszercsatlakozó társaságát élvezi. Ez utóbbi a legújabb, szimmetrikus USB Type-C fajtából való, amely ráadásul a szélsebes USB 3.0 technológiával is kompatibilis.

A fémház miatt az LG nem tudott vezeték nélküli tölthetőséget varázsolni a G5-be, de ezt némiképp feledteti, hogy a gyári vezetékes töltő gyors. Alig 80 perc kell ahhoz, hogy nulláról teljesen feltöltsük az aksit – habár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ennek egyik oka a 3000-ről 2800 mAh-ra olvadt kapacitás. A használati idő alapvetően korrekt, de a riválisok ma már általában többet tudnak: tapasztalatunk szerint normál használat mellett a nap végén már töltőért kiállt a készülék.

Modularitás

Az LG G5 különlegességét egy apró nyomógomb jelenti, amelynek benyomása után a készülék alsó 1 centis szekciója eltávolítható. Mivel ebbe a készülékvégbe van beleillesztve az akkumulátor, könnyen cserélhetjük kézileg is egy teljesen feltöltött pótaksira. Ez azonban még csak a kezdet, ugyanis az ily módon szétszedhető G5 alsó szekciójába számos különböző modul, vagy ahogy a gyártó hívja, "barát" (friend) csatlakoztatható. A nyílt moduláris platformhoz kapható például exponáló gombbal és 1200 mAh extra energiával támadó kameramarkolat, illetve kiváló hangminőséget produkáló B&O audiomodul, illetve érkezőben van egy USB-n keresztül csatlakoztatható VR szemüveg, valamint egy a telefonnal vezeték nélkül kommunikáló 360 fokos kamera.

©

Jól látszik, hogy ez egyelőre a modularitásnak még nem az a foka, amikor az ember magának legózza össze a mobiljának a kijelzőjét, chipsetét, memóriáját és kameráját, mindenesetre jelzi, hogy

az LG a riválisaitól eltérően legalább már elindult valamilyen irányban.

Kijelző

Miközben a hatalmasnak nevezhető QHD felbontás változatlan maradt, a képátló 5,5-ről 5,3 colra csökkent, így a már amúgy sem rossz képminőség a még nagyobb pixelsűrűség miatt kicsit tovább javult. A Quantum IPS LCD azonban nemcsak felbontás, hanem többek közt színvisszaadás, fényerő és betekintési szögek tekintetében is brillírozik. Az akár dupla koppintással is felébreszthető kijelző védelméről Gorilla Glass 4 gondoskodik, amelyet azonban nem árt óvatosan nyomkodni: tapasztalatunk szerint a nagyobb erőbehatás furcsa módon hullámokat generálhat a képernyőn.

A modularitás ára, hogy az LCD melletti kávák a korábbiaknál vastagabbak, vagyis a G5-ön több a kihasználatlan felület, mint az elődein.

©

Újdonság, hogy a kijelző inaktív állapotában is képes megjeleníteni a pontos időt, a dátumot és néhány értesítést: az S7-ben lévő AMOLED kijelző ezen kijelzését jobban lehet látni, viszont érdekes módon az LG egyedi vezérlésű LCD-je kevesebbet fogyaszt ebben az üzemmódban.

Kamera

Nemrég járt nálunk a dupla-hátsókamerás Huawei P9, amelybe azért került két fényleső, hogy ily módon javítható legyen a képminőség, főleg rossz fényviszonyok mellett. A G5 hátoldalán is két kamera figyel, de teljesen más megfontolásból: míg az egyikkel teljesen hagyományos fotók készíthetők, addig a másikkal kétszer nagyobb látószöggel örökíthetjük meg a bennünket körülvevő világot. A két kamera között villámgyorsan válthatunk, és nagylátószögű módban elképesztően látványos képeket készíthetünk. Olyan hatalmas a látószög, hogy adott esetben még a készülék oldalán pihenő ujjaink is felbukkanhatnak az elkészült felvételeken – a fotók körülbelül olyanok, mintha valamilyen egyedi perspektívájú akciókamerával készítettük volna őket.

©

Megjegyzendő, hogy míg a normál üzemmódban használt kamera 16 megapixeles felbontású, addig a társa csak 8 megapixeles, és a fényérzékelés szempontjából is gyengébb, ettől függetlenül mindkét kamerával maximálisan elégedettek lehetünk. Ráadásul a G5 nemcsak a kezdő, hanem a haladó fotósoknak is a kedvében jár, hiszen rengeteg manuális beállítási lehetőséget, illetve RAW üzemmódot is felvonultat.

A videófelvevő megugorja a manapság már elvárt 4K szintet, ellenben kár, hogy Full HD-ben csak 30 fps sebességre képes. Az pedig még rosszabb, hogy a videórögzítő 720p felbontású és 120 fps sebességű lassítós funkciója egyenesen csapnivaló minőségű.

©

Szoftver

Az Android 6.0.1 operációs rendszerre az LG UX 5.0 felhasználói felületet húzták rá: ezen jól érződik az androidos gyártók körében mostanság egyre kedveltebb áramvonalasítási szándék. Magyarul a felesleges funkciók a kukában landoltak, hogy a felhasználó ne érezze elveszve magát az opciók és lehetőségek már-már túlburjánzó erdejében. Ennek jegyében a G5 alaphelyzetben egy a Huaweiéhez hasonló, hagyományos főmenü nélküli kezelőfelületet tár elénk, de azért megadja a lehetőséget, hogy bármikor visszatérjünk a jó öreg app drawernek emlegetett alkalmazáslistázós megoldáshoz.

©

Az osztott képernyős üzemmód kigyomlálásán meglepődtünk, de a képernyőn bármikor, bárhol lebegő miniappok azért megmaradtak.

Hardver

Tavaly az LG nagyon óvatos volt, amikor a túlmelegedésre hajlamos Snapdragon 810-es helyett a szerényebb sebességű 808-as kistesó chipsetjét szerelte be a G4-be, idén viszont nem volt oka hasonló elővigyázatosságra. A Qualcomm idei csúcskategóriás chipje, a Snapdragon 820 ugyanis nemcsak hatalmas teljesítményű, hanem végre a melegedésével és a fogyasztásával sincsenek gondok, így aztán az erre épülő G5 pontosan olyan ellentmondást nem tűrő tempót diktál szinte teljesen hideg fejjel, mint ami egy 2016-os abszolút csúcsmobiltól teljes joggal elvárható. A 4 GB RAM mellett 32 GB flashmemóriát kapunk, amelyből alaphelyzetben mintegy 22 GB szabad, és természetesen adott a microSD-bővíthetőség. Az LTE mobilnet maximum 450 Mbit/s-os tempóval hasít, a kétsávos wifi mindent tud, a Bluetooth 4.2 szabványú, és persze NFC-t, valamint mindentudó GPS-vevőt is kapunk.

©

Verdikt

+: relatíve kompakt kivitel, antennacsíkoktól mentes fémház, remek kijelző, hatalmas látószögű üzemmód, bővíthető memória, infravörös port, FM-rádió, USB Type-C csatlakozó, cserélhető akkumulátor, moduláris opciók

: unalmas külcsín, az akkumulátor lehetne nagyobb kapacitású, nincs vezeték nélküli töltési lehetőség, a videófelvevőn lehetne tuningolni, nem vízálló

Az LG G5 egy remekül sikerült, vérbeli 2016-os csúcsmobil, amely azonban "Mátyás király"-üzemmódban van: az unalmas és egyszerűnek tűnő álruha miatt kevesen ismerik fel benne az uralkodót. A hivalkodó külcsíntől mentes mobilok rajongói persze pont emiatt szeretni fogják a G5-öt, ezt a kiváló telefont.

Az első moduláris okostelefonnal beharangozott készülékben modularitás egyelőre gyerekcipőben jár, de egyelőre az sem világos, hogy milyen igény mutatkozik majd ilyesmire a piacon. Az mindenesetre pozitívum, hogy az LG egy bármely gyártó által szabadon használható nyílt platformként tekint erre a lehetőségre. Cikkünk írásakor az LG G5 kártyafüggetlen hivatalos listaára 230 ezer forint.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

"Nem hiszek abban, hogy kamaszokat már késő nevelni"

"Nem hiszek abban, hogy kamaszokat már késő nevelni"

Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre

Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre