szerző:
hvg.hu

A Google állásinterjúi híresen nehezek, de sokszor olyan kérdéseket is feltettek a leendő munkatársaknak, amitől tényleg elakadt a szavuk.

Ahhoz, hogy valaki a Google alkalmazottja legyen, átlagon felüli tudással kell rendelkeznie a saját szakterületén. És még az sem mindig elég, a cég állásinterjúján ugyanis gyakran tesznek fel olyan kérdéseket, amit még négy évtizednyi szakmai tapasztalattal sem könnyű megválaszolni. (Itt talál néhány igen kemény kérdést, ami konkrétan elhangzott.)

De a pletykák szerint nemcsak ezért nehéz megfelelni a Google felvételijén. Az interjúk legrosszabb része ugyanis az, amikor a Google HR-ese extrém nehéz fejtörő kérdéseket tesz fel a leendő munkatársaknak. Gayle Laakmann McDowell, a Google korábbi szoftvermérnöke szerint a cég végül a legtöbb kérdést ki is tiltotta az interjúkról. Egy seattle-i fejvadász, Lewis Lin össze is állított egy 140-es listát, a Business Insider pedig ezekből válogatta ki a 15 legrosszabbat.

 1. Hány golflabda töltene meg egy iskolabuszt?
 2. Mennyit kellene fizetni azért a takarítóknak, hogy Seattle összes ablakát lemossák?
 3. Képzeljen el egy országot, ahol minden pár fiú gyermeket akar. A pár addig próbálkozik, amíg nem jön össze egy fiú. Ha van egy lányuk, biztosan van egy másik gyerekük is. Milyen a nemek aránya az országban?
 4. Készítsen San Francisco számára evakuációs tervet.
 5. Miért kerekek az aknafedők?
 6. Hány zongorahangoló van az egész világon?
 7. Egy nap alatt hányszor fedik egymást teljesen az óra mutatói?
 8. Milyen jelentőséggel bír a “dead beef”?
 9. Egy férfi a szálloda elé tolta az autóját és vesztett. Mi történt?
 10. Meg kell győződnöd róla, hogy a Bob nevű barátod helyesen tudja-e a telefonszámod, de őt magát nem kérdezheted meg erről. Egy cetlire írt üzenetben kell megérdeklődni a dolgot, amit egy közös barát, Éva ad át neki, majd ő is hozza meg a választ. Mit kell a kártyára írni, hogy Bob biztosan értse a kérdést, de Éva ne tudja meg a telefonszámot?
 11. Egy kalózhajó kapitánya vagy, a legénység pedig szavazhat az arany felosztásáról. Ha a kalózok kevesebb mint a fele ért veled egyet, meghalsz. Mit javasolnál a kalózoknak az arany elosztásáról, hogy neked jusson a legtöbb rész, de életben is maradj?
 12. Van nyolc golyód, amik méretre azonosak egymással, súlyra viszont az egyik valamivel könnyebb a másik hétnél. Hogyan lehet megtalálni azt az egyet, ha csak egy mérleg áll rendelkezésre, és csupán kétszer lehet rajta mérni?
 13. Van egy 100 emeletes épület és van 2 teljesen egyforma tojásunk. Ha kidobjuk őket az ablakon, akkor vagy összetörnek, vagy nem. Minimum hány próbálkozásból állapítható meg, hogy a tojások hányadik emeletig maradnak sértetlenek? Összesen két tojás áll rendelkezésre.
 14. Magyarázz el egy adatbázist a nyolcéves unokaöcsédnek három mondatban úgy, hogy megértse.
 15. Egy ötcentes érme méretére zsugorodik össze úgy, hogy a test megtartja az eredeti sűrűségét. Ezek után egy üres turmixgépbe teszik, a pengék 60 másodperc múlva indulnak. Mit tesz?

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Három éve küzdött a betegséggel Baló György

Három éve küzdött a betegséggel Baló György

Szépen hízott Csányi Sándor agrárcége

Szépen hízott Csányi Sándor agrárcége

Orbánéknak nem elég az Oscar egy állami díjhoz

Orbánéknak nem elég az Oscar egy állami díjhoz

Siker: pécsi mandulafa lett az év fája

Siker: pécsi mandulafa lett az év fája

Valahol érthető: nagyon nem bíznak az amerikaiak a Facebookban

Valahol érthető: nagyon nem bíznak az amerikaiak a Facebookban

Népszavazás jöhet Horvátországban a nyugdíjkorhatár emelése miatt

Népszavazás jöhet Horvátországban a nyugdíjkorhatár emelése miatt