szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt hihetnénk, biztonságban vagyunk, ha csak a Google Play áruházból töltünk le alkalmazásokat. Sajnos ez élet néha rácáfol e hiedelemre.

Akár kétmillió androidos felhasználó is fertőződhetett egy igen ravasz malware-rel, amely hónapokig bujkált észrevétlenül a Google Playben. A malware népszerű mobiljátékokhoz készült útmutatókba férkőztek be – állapították meg a CheckPoint biztonsági kutatói.

A szakemberek által FalseGiuide-nak nevezett kártevő a felhasználók tudta nélkül néma botneteket hoz létre a fertőzött eszközökből, hogy azután adware-ek terjesztéséhez jutassa bevételhez fejlesztőjét. Kezdetben azt hitték, hogy a FalseGuide legrégebbi példánya februárban került be a Google Playbe, és nagyjából 600 ezer felhasználót fertőzött meg, azonban a mélyrehatóbb vizsgálat kiderítette, hogy már 2016 novemberétől ott volt a kártevő az alkalmazásboltban, azaz sikeresen rejtőzött öt hónapig. A kutatók most már több mint kétmillióra becsülik az áldozatok számát. A kutatók orosz hackereket sejtenek a FalseGuide mögött.

©

A FalseGuide igen ravasz, amikor letöltik, adminisztrációs jogot kér az eszközhöz, hogy később ne lehessen törölni. Ezután regisztrálja magát a Firebase Cloud Messaging keresztplatform üzenetküldő szolgáltatásba, amely lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy üzeneteket és értesítéseket küldjenek.

Miután előfizetett erre a szolgáltatásra, a FalseGuide lehetővé teszi a hackerek számára, hogy olyan üzeneteket küldjenek, amelyek további malware-ekhez kapcsolódnak, és ezeket is telepítik az eszközökre. Ezzel megengedik a támadóknak, hogy pop-up hirdetéseket jelenítsenek meg az eszközökön, nem kevés bevételhez jutva így. A CheckPoint kutatói arra is felhívták a figyelmet, hogy akár igen rosszindulatú kódok bejuttatására is van így lehetőség, amelyek DDoS-támadásokhoz is vezethetnek.

A CheckPoint oldalán megtalálható a FalseGuide-dal fertőzött appok listája. A Google ezeket már eltávolította alkalmazásboltjából, sajnos ettől függetlenül nagyon sokak telefonján aktívak ezek az appok, amelyeket még törölni sem lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?

Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?

Meghalt Bencze Izabella, a CÖF egyik alapítója

Meghalt Bencze Izabella, a CÖF egyik alapítója

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot