szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyakran vádolják Oroszországot hackertámadásokkal, a mostani, kis túlzással az egész világon átsöprő kibertámadással kapcsolatban azonban Putyin mossa kezeit: semmi közük hozzá az oroszoknak.

Ennek bizony a fele sem tréfa: legalább 200 ezer számítógépet fertőzött meg a világ 150 országában egy zsarolóvírus, amely a Windows egyik (egyébként már javított) sebezhetőségét használta ki.

Mostanában nem egy hacker-, közelebbről ransomware-támadásról derült ki, hogy orosz kiberbűnözők állnak a háttérben, mi több, oroszokat sejtenek egy olyan webszolgáltatás mögött is, amellyel elvileg bárki készíthet zsarolóvírust. Nem véletlen, hogy hétfőn a pekingi csúcstalálkozón Putyinnak is feltették az újságírók a kérdést az esetleges orosz szálakkal kapcsolatban, és az elnök kissé önelégülten jelentette/jelenthette ki, Oroszországnak semmi köze sincs a pusztító ransomware-hez, és a problémáért az Egyesült Államokat okolta.

©

A fenyegetések forrását az Egyesült Államok speciális szolgáltatásaiban kell keresni, jegyezte meg Putyin, utalva a Microsoft elnökének hétvégi blogbejegyzésére. Putyin azt is hozzátette – írja a Betanews –, hogy a (titkosszolgálatok által kreált) dzsinn most kiszabadult a palackból, és épp a saját fejlesztőinek okozott károkat.

A Google egyik biztonsági szakembere eközben olyan nyomokat talált a WannaCry kódjában, melyek miatt Észak-Korea neve is komolyan felmerült a potenciális támadók között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!