szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tűpontos kézikönyv szerint dolgozik az az összesen mintegy 7500 ember, akik megvizsgálják és moderálják a Facebookra felkerült nemkívánatos tartalmakat. Sokan közülük szorongástól és stressztől szenvednek a munkájuk miatt.

Május elején nagy bejelentést tett a Facebook: a közösségi oldal a már meglévő 4500 moderátora mellé további 3000 embert alkalmaz, ezzel állítva fel egy 7500 fős moderátor-hadsereget. (Erre egyébként igen jó okuk van.)

Bár a világon számos moderálóközpont létezik, sem a pontos számukat, sem a helyüket nem árulják el. A kiválasztottaknak egy kéthetes tréningen kell résztvenniük, valamint kapnak egy kézikönyvet is, amit a Facebook vezetői írtak a cég központjában. A The Guardian pedig most megszerezte a kézikönyvet, amiből a moderátorok dolgoznak.

©

A dokumentum számos témában ad útmutatást a teendőket illetően a moderátorok számára - az erőszakos tartalmaktól a terrorizmuson át a kannibalizmusig. Ugyanakkor a cég automata szűrői már alapból megpróbálják kigyomlálni az ehhez hasonló tartalmakat, így a moderátoroknak e tekintetben nincs dolguk.

Az alkalmazottak a felhasználók által tett milliónyi bejelentést nézik át, és igyekeznek az útmutatás szerint dönteni arról, hogy figyelmen kívül hagyják-e a jelentést, törlik-e a bejelentett bejegyzést vagy esetleg tovább küldik azt egy felettük álló senior vezetőnek, hogy ő döntsön róla. Ez különösen az öngyilkosságok és az önveszélyes cselekedetek kapcsán fontos, a Facebook ugyanis több olyan szervezettel is kapcsolatban áll, akik megpróbálhatnak segíteni az adott felhasználónak.

©

Azoknál a hozzászólásoknál, amelyek kegyetlenek vagy érzéketlenek, a csapat üzenetben kérheti a kommentelőtől, hogy távolítsa el az adott posztot. Ha ennek ellenére a felhasználó továbbra is hasonló dolgokat oszt meg, a fiókját ideiglenesen felfüggeszthetik. Az útmutató alapján a Facebok egy saját “bűnüldöző” csapatot is létrehozott, ami segít teljesíteni a rendőrségtől és más biztonsági szervektől érkező kéréseket.

A moderátorok munkáját egy különleges oldal, a single review tool (SRT) is segíti, amelyet minden dolgozó lát a képernyőjén. A dolgozók ennek a segítségével csoportosítják a jelentett tartalmakat. Bár ez elvileg könnyebbé teszi a munkát, az egyik moderátor a The Guardiannak úgy nyilatkozott, a csapat folyamatosan túlterhelt, emiatt pedig hibáznak is – pláne a szexuális tartalommal kapcsolatos bonyolult előírásoknál.

©

A lap szerint a kézikönyvet folyamatosan frissítik, a változásokat pedig egy külön csapat közli a moderátorokkal. Egyúttal ők azok, akik a dolgozók teljesítményértékelését is elvégzik.

A moderátorok szerint a munka rendkívül fárasztó, a dolgozók pedig szorongástól és poszttraumás stressz-szindrómától szenvednek. A Facebook maga is elismerte, nagyon nehéz munka a moderátoroké.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook titkairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novemberben újra összeomlott a magyar turizmus

Novemberben újra összeomlott a magyar turizmus

A hó pénteken sem olvad el, sőt, lesz, ahol még több esik

A hó pénteken sem olvad el, sőt, lesz, ahol még több esik

13 ezer kilométert utazott egy galamb az USA-ból Ausztráliáig, most megölhetik a fertőzésveszély miatt

13 ezer kilométert utazott egy galamb az USA-ból Ausztráliáig, most megölhetik a fertőzésveszély miatt