szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elon Musk szerint az, hogy már az országok is mesterséges intelligenciában gondolkodnak, veszélyes, könnyen elhozhatja a harmadik világháborút.

Amikor valaki sorra szállítja az emberiség elmúlt 100 évének (talán) legfontosabb találmányait, valószínűleg csak kevesen gondolnák azt, hogy van a technológiai fejlesztéseknek olyan területe, amiről kifejezetten negatív az illető megítélése.

Pedig úgy tűnik, a kettő – mármint az innováció és az óvatosságra intés – nem zárja ki egymást, erre pedig maga Elon Musk a tökéletes példa. Miközben forradalmasította az autózást, az űrutazást, hipergyors vákuumvasutat épít és újragondolta az űrhajósok szkafanderét is, a mesterséges intelligencia és a robotok kapcsán meglehetősen negatív a jövőképe. Nemrég Mark Zuckerbergnek szólt vissza, de küldött már nyílt levelet az ENSZ-nek is a mesterséges intelligencia és a robotika 116 elismert szakértőjével közösen, hogy tiltsák be a gyilkos robotokat.

Ezúttal ismét a Twitterre posztolt egy bejegyzést Musk. Mint írja, szerinte azzal, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztése már a nemzetek szintjén zajlik, könnyen a harmadik világháború kitöréséhez vezethet.

Persze jó oka volt arra, hogy ilyesmit írjon, a bejegyzés ugyanis nem sokkal az után született, hogy Vlagyimir Putyin elmondta, szerinte ki lesz "a világ ura". Egy következő bejegyzésében arról írt, a háborút nem az emberek, hanem maguk a mesterséges intelligenciák fogják kirobbantani. Ez a történet mintha már ismerős lenne valahonnan.

Bár egyik követője felvetette, hogy a kormányok maguktól valószínűleg sosem tudnának mesterséges intelligenciát kifejleszteni, Musk szerint erre nincs is szükségük, mert el tudják érni, hogy a hazai cégek lefejlesszék nekik a mesterséges intelligenciát.

Musk mindezek mellett kitért Észak-Koreára is. Szerintük az ország vezetése sosem fogja kilőni az atomtölteteit, mert azzal saját halálos ítéletét írná alá a rezsim. Az országnak pedig nincs olyan szövetségese, amely segítségével háborút tudnának kirobbantani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szorgalmasan szedi áldozatait a Nagyvárad téri ideiglenes buszforduló – videó

Szorgalmasan szedi áldozatait a Nagyvárad téri ideiglenes buszforduló – videó

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Oroszország kilép a Nemzetközi Űrállomás-projektből

Oroszország kilép a Nemzetközi Űrállomás-projektből