szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fekete lyukat körülvevő úgynevezett anyagbefogási korong kapcsán az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy mi alkotja. A kutatók eddig úgy gondolták, tudják a választ, most azonban kiderült, hogy tévedtek.

Bár a fekete lyukakról az elmúlt 100 évben jó néhány dolgot megtudhattunk, napjainkig ezek a világegyetem egyik legtitkozatosabb objektumai. Éppen ezért a csillagászok folyamatosan figyelik és tanulmányozzák őket. Ennek köszönhetően például sikerült felfedezni egy olyat, ami 100 000-szer nagyobb tömegű, mint a Nap, és egy olyat is, ami egy másik körül kering. És akkor az Einstein által megjósolt gravitációs hullámok észleléséről még nem is beszéltünk.

Nemrég egy amerikai kutatócsoport újabb felfedezést tett, ami a fekete lyukak körüli egyik legizgalmasabb kérdésére adott választ – számolt be az IFLScience. A feltételezések szerint az objektumok akkréciós korongjának (ez az a perem, "gyűrű", ami a fekete lyukak körül található) rengeteg ionizált vasat kell tartalmaznia. Ennek egyik oka lehet, hogy a csillagok halálakor vas szabadul fel, a fekete lyukból érkező extrém sugárzás pedig ionizálja az anyagot.

A probléma ugyanakkor az, hogy a vasionok létezését mindezidáig nem sikerült bizonyítani. Ha egy csillag vagy egy bolygó légkörében lévő elemet kell kimutatni, a csillagászok a színspektruma alapján állapítják meg róla, hogy milyen elemről van szó. Az akkréciós korongban azonban ezzel a vizsgálattal sosem lehetett kimutatni a vasionokat.

©

A kutatók feltételezése szerint mindez azért lehetséges, mert az elektronok levállnak a vasionról, és kilökődnek az űrbe. Emiatt semmilyen fényt nem bocsátanak ki, ami az ionok jelenlétére utalna.

Ezt bizonyítandó a kutatók a Sandia Nemzeti Laboratóriumban a világ egyik legerősebb lézerét, a Z machine-t vetették be, hogy megpróbálják reprodukálni a jelenséget. A szakembereknek öt éven át tartott, mire sikerült egy fekete lyukhoz hasonló röntgensugarat létrehozniuk, amit szilíciumra irányítottak. Azért erre, mert ez hasonlít leginkább a vashoz, ám ha az elektronszökés (Auger-effektus) elmélete igaz, jóval könnyebben létrehozható vele.

A kísérlet azonban épp azt bizonyította be, hogy nem következik be az Auger-effektus, vagyis az elmúlt évtizedek feltételezése az vasionokról téves. Ettől persze még nem kerültünk közelebb a válaszhoz, hogy akkor mi is alkotja valójában az akkréciós korongot, de azt már biztosan tudjuk, hogy mi nem. És ez remek kiindulási pont lesz a jövőbeni kutatásokhoz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Először láthatjuk: lefotóztak egy fekete lyukat

A világ 10 különböző pontján lévő rádióteleszkópot hangoltak össze a kutatók, hogy lefotózzák azt, amit még sosem láthatott az ember. A Tejútrendszer közepén lévő fekete lyuk eseményhorizontja 20 millió kilométer széles, e mögé kellett belátnunk valahogy.