szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

A Google egyik mérnöke szúrta ki, hogy bármelyik iPhone-os alkalmazás, amely hozzáfér a kamerához, titokban tud fotókat és videókat készíteni a telefon tulajdonosáról.

Igen komoly vádat fogalmaz meg az iPhone-okról blogjában Felix Krause, aki egyébként a Google mérnökeként dolgozik. Rájött ugyanis: minden olyan alkalmazás, amelynek hozzáférése van az iPhone-os kamerához, a telefonok tulajdonosairól azok tudta és engedélye nélkül titokban készíthet fotókat és videókat.

A leírás szerint mindezt az engedéllyel rendelkező alkalmazások használatakor teszik az iPhone-ok. Ilyenkor felvételeket készítenek, azonnal feltöltik azokat, valós időben ismerik fel a tulajdonos arcát, egyúttal pedig elemzik az arckifejezéseit. Eközben a kamera semmilyen “életjelet” nem mutat, vagyis se LED-világítás, se hang, se vaku használata nem jelzi, hogy a kamera működésbe lépett.

Az alábbi videón minden említett lépést meg is lehet nézni.

Egy rakás adatvédelmi kérdést felvet az ügy, de nem is ez a legszörnyűbb felismerés. Az engedéllyel rendelkező alkalmazások fejlesztői ugyanis a kép hátteréből akár azt is ki tudják következtetni, hogy pontosan hol van az illető, hozzáférhetnek a telefonon tárolt fotóihoz, illetve akár a WC-n ülve is meg tudják figyelni – sokan használják a mobilokat illemhelyiségekben –, a kapott képet pedig akár élőben is tudják streamelni másoknak.

Krause szerint nagyon kevés lehetőségünk van védekezni ez ellen. A leghatásosabb módszer – már azon kívül, hogy lecseréljük az iPhone-t más mobilra –, ha letakarjuk a kamerát a telefonon. Ezt egyébként ettől a kiszivárgott “hibától” függetlenül is érdemes megtenni, még Mark Zuckerberg is ezt teszi a laptopján, és az FBI igazgatója szerint is mindenkinek így kellene tennie. Erre van is megoldás: korábban már mutattunk egy egyszerű és olcsó kameratakarót, ami laptopon és mobilon is használható.

A Google már jelezte is az Applne-nek a problémát, egyúttal javaslatokkal is élt androidos tapasztalataik alapján. A cég szerint az lenne a legjobb, ha ideiglenes engedélyeket adnának az érintett alkalmazásoknak, illetve megoldanák, hogy a kamera mindenképp jelezze, ha épp felvétel készül.

Kíváncsian várjuk az Apple reakcióját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Karanténba került az Airbus 500 dolgozója

Karanténba került az Airbus 500 dolgozója

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul