szerző:
hvg.hu

Akkor is folyamatosan rögzítették az andoroidos telefonok tulajdonosuk hollétét, ha azok kifejezetten kikapcsolták/letiltották az erre vonatkozó funkcót. A Google állítja: nem használták fel az így gyűjtött adatokat. De érdekes módon a lebukás után azonnal leállították a projektet.

A Quartz számolt be a Google leleplezéséről, ami legalább annyi adatvédelmi kérdést felvet, mint az iPhone-ok engedély nélküli fotó- és videókészítése. A felfedezés lényege: 2017 elejétől a Google akkor is megszerzte a tulajdonosok helyzetét, ha az androidos mobilok tulajdonosai nem engedélyezték a helymeghatározást. A telefonok érzékelték, hogy épp melyik adótorony van a közelben, és amint volt internetkapcsolat, az adatokat továbbították.

A dolog érdekessége, hogy a Quartz kérdéseire a Google megerősítette, hogy ez a gyakorlat január óta tényleg létezett, méghozzá az értesítések és az üzenetek gyorsabb elküldése miatt, viszont a cég szóvívője kiemelte: nem tárolták és nem használták fel ezeket az adatokat más célokra. Ezt persze igen nehéz elhinni, pláne azok után, hogy a Google hozzátette: a Quartz felfedezése miatt le is állították ezt a gyakorlatot.

Az elemzés szerint ezzel a módszerrel 6-7 kilométeres pontossággal lehetett így tudni, hogy a mobil tulajdonosa merre jár, de városokban ennél is pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé. A Quartz kiemeli, hogy ez az eljárás különösen veszélyes olyan emberek esetében, akik valamilyen bűncselekmény (zaklatás, erőszak, szexuális bántalmazás stb.) áldozataiként véletlenül sem szeretnék, hogy újra rátaláljanak. Pedig a Google idén használt módszere alapján ez már nem olyan nehéz, ahogy az alábbi, lebuktató kódsorból is látszik.

©

A kódok egyébként titkosítottak, de feltörésükhöz csupán a mobil egyedi azonosítójára van szükség. És ehhez csak androidos mobil adataira volt szükség, az ugyanis kiderült, hogy nem volt szűkítve a helymeghatározásra alkalmas mobilok köre, minden ilyen operációs rendszert használó adatát gyűjtötték. Egészen pontosan a Firebase Cloud Messaging céghez került – ami a Google tulajdonában van.

Az adatgyűjtés akkor is működött, ha gyári beállításként az összes helymeghatározó szolgáltatás le volt tiltva – sőt, akkor is, ha nem volt a mobilban SIM-kártya.

“Rengeteg olyan körülmény lehet, amelyek esetén ilyen módon gyűjtött adatok veszélybe sodorhatják a mobil tulajdonosát”

– véli Bill Budington, a Electronic Frontier Foundation adatvédelemmel foglalkozó nonprofit szervezet szoftvermérnöke.

A Google adatvédelmi nyilatkozatában egyébként meg van említve, hogy ilyen adatokat begyűjthetnek az androidos eszközök, arról viszont szó sincs, hogy ezt akkor is megtehetik, ha le van tiltva a helymeghatározás.

A Google szóvívője állítja: az így gyűjtött adatokat sosem adták ki cégeknek, amelyek alkalmazása felhasználna ilyen információkat.

Az ehhez hasonló módszerekkel (keresési előzmények, helymeghatározás, lájkok stb.) készíthető politikai hirdetések és személyre szabott reklámok a technológia egyik legnagyobb pénzforrása, a Quartz információi szerint 1,2 billió (!) dolláros üzletet jelent globálisan.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Holtponton a Brexit-tárgyalások, lefújták a novemberi csúcsot is

Holtponton a Brexit-tárgyalások, lefújták a novemberi csúcsot is

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Helsinki: "Botrányosan drága a hajléktalanok vegzálása"

Helsinki: "Botrányosan drága a hajléktalanok vegzálása"

Finnyáskodás helyett: van mit tanulni Puzsértól

Finnyáskodás helyett: van mit tanulni Puzsértól

A marihuána legalizálása miatt nő az autós balesetek száma

A marihuána legalizálása miatt nő az autós balesetek száma

Ibrahimoviccsal lepték meg a barlangból kimentett, Ibra-rajongó thai gyerekeket

Ibrahimoviccsal lepték meg a barlangból kimentett, Ibra-rajongó thai gyerekeket