szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bűnösnek vallotta magát az a fiatal, akiről a hatóságok már egy ideje megalapozottan feltételezték, hogy ő rakta össze a tavaly őszi, világszerte érezhető kibertámadás mögött dolgozó botnet-hálózatot. Két társa szintén elismerte bűnösségét.

A nyomozás arra jutott, hogy Paras Jha, a Rutgers Egyetem most 21 éves diákja felelős annak a programkódnak a megírásáért, amely alsó hangon is több százezer internetre kapcsolt eszköz megfertőzése által masszív kibertámadást indított. A tavaly októberben elkövetett támadás olyan kaliberű volt, hogy sikerült több nagy amerikai szerverszolgáltatónál is gondot okoznia, egy ideig több népszerű weboldal is részben vagy teljesen elérhetetlenné vált.

Jha kedden jelent meg New Jersey-ben a szövetségi bíróság előtt, ahol bűnösnek vallotta magát. A Reuters jelentése szerint az ügyben szintén megvádolt Josiah White és Dalton Normann szintén elismerték bűnösségüket.

A Mirai néven emlegetett botnet Kyle York, a Dyn netszolgálató stratégiai vezetőjének akkori nyilatkozata szerint több mint 10 millió eszközt mozgósított. A vádiratban 300 ezer bizonyíthatóan megfertőzött eszköz szerepel. Ezeket a készülékeket használták arra, hogy DDoS (túlterheléses) támadást hajtsanak végre: az előre beállított kiszolgálókhoz egyszerre rengeteg megfertőzött eszköz próbált csatlakozni, így azok összeomlottak.

A bíróság "csak" a programkód megírása miatt emelt vádat, arról egyelőre nem szól a per, hogy magát a konkrét támadási akciót ki követte el. Ezzel együtt jól járhattak: a vallomások szerint Jha és két "alvállalkozója" nagyjából 200 Bitcoint kerestek a programkóddal. Ez akkor pár tízmillió forintot jelentett, ma viszont már 9 milliárd forintnyi pénzt.

A tavaly őszi támadás ismét rávilágított az internet mint hálózat sebezhetőségére. Emlékezetes: négy éve volt egy olyan nap, amikor elég volt egyetlen jól kiválasztott céget megtámadni ahhoz, hogy világszerte mindenkinél lelassuljon az internet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!