szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyon trendi manapság okoseszközöket vásárolni, de ezek az intelligens készülékek vajon mennyivel kerülnek többe úgymond buta társaiknál?

Az elmúlt években hozzászokhattunk már ahhoz, hogy a karácsonyi időszakban a "smart" az elektronikai berendezések gyártásával foglalkozó cégek egyik legfontosabb hívószava. A piacot elárasztják a különböző okoskészülékek, melyek mostanra olyan komoly részesedésre tettek szert, hogy egyes piaci szegmensekből szinte teljesen kiszorítják a "buta" társaikat. Vásárlás előtt azonban nem árt mérlegelni, hogy az adott készülék esetében ténylegesen szükségünk van-e az okos funkcionalitásra, és ha igen, az körülbelül mennyit ér meg nekünk.

Telefónia

Ez az a szektor, melyet mára szinte teljesen letarolt az "okos" jelző, hiszen ma már egyre kevesebben használunk hagyományos nyomógombos mobilokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a boltok polcairól teljesen kikoptak volna a butamobiloknak is csúfolt készülékek, melyek a legtöbb esetben 10-20 ezer forintos áron kelletik magukat. Nagyon keveset tudnak, azt viszont stabilan és akár úgy, hogy hetente csak egyszer dugjuk rá őket a töltőre.

A legolcsóbb okostelefonok ugyancsak 10-20 ezer forint magasságában startolnak el, vagyis ha így nézzük, akkor zéró a két kategória közötti árkülönbség. De a legolcsóbb okostelefonokat leginkább csak az ellenségeink karácsonyfája alá csúsztatnánk be. Ezekben ugyanis olyan lassú a processzor, olyan kevés a memória és olyan régi a szoftver, hogy akár csak egy-két egyszerű alkalmazás letöltése/futtatása is nehézségeket okozhat. Okostelefonok esetében mintegy 40 ezer forintra lőnénk be a fájdalomküszöböt, ennyi pénzért már ki lehet fogni használható darabokat.

©

Ha rengeteget telefonálunk, és nem szeretnénk folyton töltőre dugva tartani az okostelefonunkat, akár a butamobil–tablet-konfiguráció is járható út. Míg a filléres mobilon intézzük a hívásokat, addig a tableten oldjuk meg a nagy kijelzőt és internetet igénylő feladatokat.

Tévékérdés

A mobilok után a televíziós készülékek piacán a legnagyobb az okosmodellek penetrációja. Olyannyira, hogy az elektronikai kereskedések polcain ma már egyre nehezebb nem okos besorolású tévét találni. De persze azért nem lehetetlen a feladat, az viszont más kérdés, hogy van-e értelme kitartani a régi technika mellett.

Értelemszerűen a kisebb méretű és olcsóbb televíziók között kutatva a legjobb az esélyünk arra, hogy találunk nem smart kategóriás modelleket. A nagyobb gyártók 32 colos modelljei között mintegy 60-70 ezer forintos áron találhatók "egyszerű" tévék, melyek okos változatai körülbelül 80-90 ezer forintot kóstálnak. A különbség ez esetben tehát 20 ezer forintra tehető. 48-50 col környékén már 40 ezer forint a differencia, azonban a magasabb vételár ismeretében elmondható, hogy százalékosan itt is hasonló felárat kérnek el a smart funkciókért. 55-58 col magasságában már nehéz normál tévét találni, de néhány kifutó modellt még el lehet csípni a hazai kereskedésekben.

©

A nem smart tévék remek választást jelenthetnek például a hálószobába vagy a nyaralóba. A nappaliba, "főállásba" azonban ma már mindenképpen érdemes inkább egy kicsit drágább okos példányt választani. Az okostévéken általában kapásból több csatlakozó van, arról nem is beszélve, hogy ezek több egyéb különböző kütyüt is képesek helyettesíteni. Adott esetben fel tudnak váltani egyes set-top boxokat és csökkenthetik a távirányítók számát. Továbbá jó hír, hogy az okostévék szoftvere az elmúlt években sokat fejlődött, a kezelés egyszerűbbé, gördülékenyebbé vált.

Képezzük a fényt!

Az okostelefonok teljesen ellehetetlenítették az olcsó kompakt fényképezőgépek piacát, azonban a felsőbb kategóriás fotómasinák a még mindig jobb képminőség és az optikai zoom miatt továbbra is pénztárca-nyitogatásra tudnak késztetni bennünket. És persze ebben a szektorban is felütötték a fejüket az új smart funkciók.

©

A drágább modellek, így például a cserélhető objektíves tükör nélküli, illetve tükörreflexes digitális fényképezőgépek többsége ma már érintésérzékeny kijelzővel és integrált vezeték nélküli adatátviteli képességgel rendelkezik. Az olcsóbb kategóriákban viszont ezek a funkciók még nem maguktól értetődőek.

Amennyiben a síelés során készített legújabb profi fotóinkat a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban meg szeretnénk osztani, mindenképpen megéri 10-20 ezer forinttal többért olyan kamerát venni, amiben van wifi. Ezekről a készülékekről néhány gombnyomással a telefonunkra másolhatók az elkészült fotók, ahonnan aztán az ismert módon megoszthatók. Ugyancsak hozzáadott érték, hogy wifikapcsolaton keresztül akár távirányíthatjuk is a fényképezőgépet, melynek élőképe megjelenik a mobilunkon.

Háztartási eszközök

Az okosotthon koncepció térnyerésével párhuzamosan egyre több olyan termékkategóriában is megjelennek a smart funkciók, melyekkel egyelőre még kevesen képesek fejben összepárosítani a wifit és az érintőkijelzőt.

Ilyen például a mosógép, mert bizony egy ideje már a mosógépünk is lehet okos – és a GfK adatai szerint egyre többen vesznek ilyet. Az ilyen modellek képesek rácsatlakozni az otthoni vezeték nélküli hálózatra, ennek révén pedig távolról, a munkahelyünkről is távirányíthatjuk őket, illetve lekérdezhetjük az aktuális tevékenységüket, vagy éppen a fogyasztásukat. Ennek azonban alaposan megkérik az árát: míg egy hasonló kapacitású normál mosógép mintegy 200-250 ezer forintba kerül, addig a wifis változatért körülbelül 400 ezer forintot kérnek el. Sőt, a prémium kategóriában akár a 800 ezer forintot is meghaladhatja egy-egy ilyen modell ára.

©

Hasonlóképp alakul a wifikapcsolatos hűtőgépek ára is, de ezek egyelőre meglehetősen ritkák. A legújabb belső kamerás és nagy színes kijelzős modelleket a gyártók még nem igazán hozzák be hazánkba, az online kapcsolatnak pedig nagy a felára. Utóbbival jellemzően csak a legnagyobb hűtők rendelkeznek: egy 200+100 literes kombinált prémium hűtő alapesetben 280-300 ezer forintba kerül, a hasonló méretű wifis példányok pedig körülbelül 380-400 ezer forintos áron kaphatóak.

A kapszulás kávéfőzők esetében is borsos felárral számolhatunk, ha mindenképpen ágyból mobillal távirányítós, Bluetooth-kompatibilis példánnyal szeretnénk meglepni ismerősünket vagy magunkat. Míg egy alapmodell 30-50 ezer forintért hazavihető, addig az okosabb testvérmodell ára 70-80 ezer forint. A lefőzött kávé íze és minősége pedig mindkét esetben ugyanolyan.

A padlón és a fűben

Amennyiben a porszívást szeretnénk automatizálni, akkor a legolcsóbb robotporszívók mintegy 50-60 ezer forint magasságában vásárolhatók meg. Ezek azonban még nem annyira okos, kamerával a plafont pásztázó modellek, utóbbiakért ugyanis jellemzően 150-200 ezer forintot kell fizetni, a csúcsmodellek árcéduláján pedig akár 300 ezer forintnál nagyobb összeg is olvasható.

A robotporszívók néhány tucat W-os teljesítményét nem szabad összevetni az akár már néhány 10 ezer forintos áron megvásárolható hagyományos porszívók több száz W-os értékével, ugyanis teljesen más elven működnek. Kisebb-nagyobb forgókefékkel még a legmakacsabb szennyeződéseket is képesek kiszedni a szőnyegből, és porszenzoruk révén az érintett területeken kitartóbban dolgoznak. Az akár okostelefonról is távirányítható robotporszívók legfontosabb előnye, hogy észrevétlenül teszik a dolgukat, például akkor, amikor mi a munkahelyünkön tartózkodunk.

©

Az egyszerűbb elektromos fűnyírók már 15-20 ezer forint ellenében hazavihetők, a komolyabb benzines példányokért pedig mintegy 100-120 ezer forintos összeget kérnek el. Ha a folyamatot automatizálni kívánjuk, és mindenféle emberi erőfeszítés nélkül szeretnénk folyamatos gyönyörű zöld gyepet, akkor minimum 250 ezret kell fizetnünk egy lényegében hangtalan működésű robotfűnyíróért. Amennyiben okostelefonról kezelhető, GPS-nyomkövetős példányra vágyunk, akkor további 100-150 ezer forinttal lesz vékonyabb a pénztárcánk.

Konklúzió

Míg egyes termékkategóriában minimális, addig más szektorokban több száz ezer forintos különbség is lehet egy adott készülék normál és smart kivitele között. Általában azokban a kategóriákban nagy az árkülönbség, melyekben egyelőre még fehér hollónak számítanak a smart készülékek, azt pedig nekünk, vásárlóknak kell mérlegelnünk, hogy funkcionalitás és kényelem fronton nyerünk-e annyit, amennyi felárat a gyártók az okosszolgáltatásokért elkérnek. Erre nincs egy konkrét válasz, mindenkinek a saját kényelme és szokásai szerint kell mérlegelnie.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
A kormány gazdaságvédelmi alapjának harmada kopizás, és nincs meg a fedezete

A kormány gazdaságvédelmi alapjának harmada kopizás, és nincs meg a fedezete

Két gégecsővel és egy porszívóval kezdődött – összefogtak a mérnökök a koronavírus ellen

Két gégecsővel és egy porszívóval kezdődött – összefogtak a mérnökök a koronavírus ellen

Leállított repülőgépekben lehetnek intenzív osztályok Nagy-Britanniában

Leállított repülőgépekben lehetnek intenzív osztályok Nagy-Britanniában