szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ma már szinte mindenki zsebében okostelefon lapul, a csuklóinkat célkeresztbe vették az okosórák, az otthonainkban pedig egyre nagyobb számban találhatók internetképes okostévék. A "smart" divathullám sosem látott magasságokba hág, és egyre gyakrabban vetődik fel az “és ennek mégis mi értelme van?” kérdés. Mi most egy okos kávéfőzővel kapcsolatban tettük fel magunknak ezt, amikor vallatóra fogtuk a Nespresso aktuális csúcsmodelljét.

A Prodigióról első blikkre nehéz megmondani, hogy nem egy teljesen átlagos kávégép: nincs rajta hatalmas színes érintőkijelző, vagy egyéb hasonló high-tech vonás, a külcsín elegánsan visszafogott.

Az ezüst és titán színváltozatokban gyártott újdonság hátsó szekciójában található a hengerformájú és átlátszó víztartály, a főegységtől jobbra pedig a tejhabosító ugyancsak hengeres formája látható. A beüzemelés roppant egyszerű: csak áramot kell adni a készüléknek, és máris lefőzhetjük az első csészényi feketelevest.

©

Eddig tehát semmi extra, azonban ha az elektromos hálózatra történő csatlakoztatást követően végrehajtjuk a gyors, bluetoothos párosítást, akkor azonnal képbe jönnek azok az extra funkciók, melyek a Prodigiót megkülönböztetik hagyományos társaitól. (A párosítás során oda kell figyelni arra, hogy a két készülék egymáshoz közel legyen.)

©

A kezdeti beállítások végrehajtásában, illetve a hétköznapi használat során a Nespresso alkalmazás van segítségünkre. Az app Android 5.0+, illetve iOS 8.1+ kompatibilis eszközökön futtatható, vagyis a Windows szoftveres kütyük sajnos kimaradnak a szórásból. A készülékhez egy vízkeménységmérő tesztcsíkot is mellékel a gyártó, és ennek, illetve az alkalmazásnak a segítségével pontosan be lehet állítani, hogy milyen adottságú vízből fogunk kávét készíteni.

Az appban nevet adhatunk a kávéfőzőnek, beállíthatjuk a vásárlás dátumát, illetve ami jóval praktikusabb: definiálhatjuk, hogy aktuálisan hány darab kapszulával rendelkezünk. Utóbbi azért hasznos, mert a Nespresso gép számolja, hány kávét főzünk le, és be lehet állítani neki egy alsó limitet, amit elérve riaszt, hogy fogytán a kapszulakészlet, és itt az ideje a rendelésnek. Az alkalmazás arról is értesítést küld, ha fogytán a tartályban lévő víz, vagy esetleg valamilyen karbantartásra van szükség.

Egy kicsit kényelmesebb

A kapszulás kávéfőzők azért tehettek szert az utóbbi években nagy népszerűségre, mert használatuk egyszerű és kényelmes. Nincs ez másképp a Nespresso Prodigio esetében sem, különbség viszont, hogy ez a masina a hagyományos társaitól eltérően nemcsak a tetején elhelyezett gombokkal fogható munkára. Reggel az ébredést követően a mobilunk révén akár az ágyból elindíthatjuk a kávénk lefőzését, melynek elkészítése a felfűtéssel együtt körülbelül félpercnyi időt vesz igénybe – és mire kiérünk, már ott vár a presszó. (Ehhez persze még este előre be kell készítenünk egy megfelelő kapszulát a gépbe és a csészét sem árt a helyére tenni.) Időzített indításra is lehetőség van, de ezt már a buta kávéfőzők közül is több tudja, a különbség itt részben vakítás, hiszen csak annyi, hogy az időpontot az alkalmazásban állíthatjuk be.

©

Fontos, hogy akik nem egyedül kávéznak otthon, azok számára ez a forgatókönyv csak korlátozott kényelmet jelent, egyszerre ugyanis csak egy kapszula és egy csésze használható – így részben értelmét veszti a gép okosságát jelentő kényelmi funkció.

De...

Itt jegyeznénk meg, hogy a Prodigio nem csatlakoztatható fel a netre, hiszen nincs benne wifi, csak bluetoothos kapcsolata van a telefonunkkal.

A mindennapi használat során ez azzal a hátránnyal jár, hogy 10-15 méternél távolabbról nem állíthatjuk be/át az időzítőt. Tesztünk során az udvarról már nem értük el a kávéfőzőt, de a lakásban két szobával távolabbról még minden további nélkül működött a távirányítás. Ez így valamelyest csökkenti a gép okosságának értékét. Ugyanakkor a kávékészítés fél perc körüli idejét figyelembe véve tulajdonképpen nincs is szükség arra, hogy a ház bejáratánál távolabbról indítsuk a főzést, hiszen kb. ennyi idő úgyis kell, mire beérünk a konyhába.

©

A wifimentesség szintén problémás helyzetet eredményezhet a másik okosság, a kapszulanyilvántartó esetében: ha más is kávézik otthon, előfordulhat, hogy nekünk egy hosszúhétvége előtt már csak hazaérve csipog be az alkalmazás azért, mert hazafele kávét kellett volna vásárolnunk. Persze ez a probléma is kiküszöbölhető egy apró odafigyeléssel, ha például több darabosra állítjuk be a riasztási szintet.

Ízek, imák, milliliterek

A Nespresso rendszere három csészeméretet támogat: a 25 milliliteres ristretto a szuperrövid kávék rajongóinak ajánlott, a 40 milliliteres espresso a normál rövid kávét kedvelők körében népszerű, a 110 milliliteres lungo pedig a hosszú kávét kedvelőket veszi célkeresztbe. Ezenkívül manuális hosszúságállítási lehetőség is van, vagyis 15-től egészen 130 milliliterig bármilyen kávé lefőzhető. A teszthez háromféle kapszulát kaptunk, és a karakteres ízvilágban egyáltalán nem kellett csalatkoznunk – a 19 baros nyomás tette a dolgát.

©

A főzést követően a kapszulák egy tartályban landolnak, és később leadhatók a cég budapesti átvevőhelyein, ahol gondoskodnak a környezetbarát újrahasznosításról.

Mennyibe kerül?

A Nespresso Prodigio alapgép hivatalos hazai listaára 63 ezer forint, az Aeroccino 3 tejhabosítós verzió pedig 78 ezer forintba kerül. Egy-egy kapszula pedig nagyjából 110-140 forintba kerül a néhány hivatalos Nespresso-boltban. Nem kérdés, hogy ez abszolút prémium kategória: egy olcsóbb normál, vagyis nem kapszulás kávé csészéjét akár 30 forintból is meg lehet úszni, de még egy minőségi normál kávé sem nagyon kerül többe 60 forintnál.

©

Verdikt

+: jó minőség, könnyű kezelhetőség, okostelefonos kényelmi funkciók.

: nincs benne wifi, a kávék egyenként történő manuális előkészítése nem úszható meg, drága.

Egy ilyen okosított kávémasina nem fog konyhaforradalmat indítani, de adott esetben némileg kényelmesebbé teheti életünket, és a kütyürajongóknak már csak a techfaktor miatt is érdekes lehet.

A Prodigio még nem egy vérbeli IoT (Internet of Things) készülék, hanem az okosság egyfajta kezdeti szárnypróbálgatása. Megjegyzendő, hogy nem ez a világ első okos kávéfőzője: a Saeco kávédarálós smart csúcsmodelljének működése rendkívül részletesen személyre szabható okostelefonról, viszont ez a készülék már félmillió forintot kóstál.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!