szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pirate Bay ismét elhelyezte a kriptopénzt termelő kódot a torrentoldalon, ami lefoglalja a felhasználók processzorát. Mivel a lépésről nem tájékoztatta a látogatókat az oldal, és a kikapcsolásra sem ad lehetőséget, a Pirate Bay könnyen sarokba szorulhat.

Néhány hete a világ legnagyobb torrentoldalát, a Pirate Bayt használók egy jelentős része finoman szólva sem volt túl boldog. Az oldal üzemeltetői ugyanis egy olyan kódot helyeztek el az oldal bizonyos pontjain, ami jelentős mértékben igénybe vette a látogatók processzorát. Nem véletlenül: a kóddal és a lefoglalt erőforrással kriptopénzt, Monerót bányásztak, hogy ezzel egészítsék ki az oldal bevételeit.

A döntést azzal indokolták, hogy a torrentezőknek lassan el kell dönteniük: fizetnek, reklámokat nézegetnek vagy beáldozzák a processzoridejüket annak érdekében, hogy a Pirate Bay továbbra is képes legyen működni. Az üzemeltetők szerint akkor csak egy rövid tesztről volt szó, most azonban egészen más a helyzet.

©

A TorrentFreak beszámolója szerint a Pirate Bay újra elhelyezte a kirptopénz-bányászathoz szükséges forráskódot az oldalon, ezúttal azonban nem az oldal forráskódjába rejtették, hanem a bannereket is megjelenítő hirdetésszkripten keresztül fut.

Mindez azt jelenti, hogy akinek nincs hirdetésblokkolója, az mostantól nem tudja kikerülni, hogy az oldal ne terhelje le a processzorát.

Ez azonban meglehetősen kockázatos lépés volt. A Cloudflare nevű CDN kiszolgáló ugyanis korábban már felfüggesztette egy olyan weboldal elérését, mert az kriptopénzt termelt. A Coinhive pedig azért büntetheti meg a Pirate Bayt, mert a felhasználók beleegyezése nélkül helyezett el kriptopénzt termelő kódot az oldalán, amit ráadásul ki sem lehet kapcsolni.

Bármi is legyen a vége, a jelenlegi felállás csak a felhasználóknak rossz. Vagy marad minden így, és akkor továbbra is be kell áldozniuk a processzorukat, vagy szankciókat vezetnek be a Pirate Bay ellen, akkor viszont ugrott a torrentezés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

Orbán Gáspár példátlan katonai karrierje csak útkeresésének egyik fejezete

Orbán Gáspár példátlan katonai karrierje csak útkeresésének egyik fejezete

24.hu: Beismerte bűnösségét a Mester utcánál késelő férfi

24.hu: Beismerte bűnösségét a Mester utcánál késelő férfi