szerző:
hvg.hu

A Pirate Bay ismét elhelyezte a kriptopénzt termelő kódot a torrentoldalon, ami lefoglalja a felhasználók processzorát. Mivel a lépésről nem tájékoztatta a látogatókat az oldal, és a kikapcsolásra sem ad lehetőséget, a Pirate Bay könnyen sarokba szorulhat.

Néhány hete a világ legnagyobb torrentoldalát, a Pirate Bayt használók egy jelentős része finoman szólva sem volt túl boldog. Az oldal üzemeltetői ugyanis egy olyan kódot helyeztek el az oldal bizonyos pontjain, ami jelentős mértékben igénybe vette a látogatók processzorát. Nem véletlenül: a kóddal és a lefoglalt erőforrással kriptopénzt, Monerót bányásztak, hogy ezzel egészítsék ki az oldal bevételeit.

A döntést azzal indokolták, hogy a torrentezőknek lassan el kell dönteniük: fizetnek, reklámokat nézegetnek vagy beáldozzák a processzoridejüket annak érdekében, hogy a Pirate Bay továbbra is képes legyen működni. Az üzemeltetők szerint akkor csak egy rövid tesztről volt szó, most azonban egészen más a helyzet.

©

A TorrentFreak beszámolója szerint a Pirate Bay újra elhelyezte a kirptopénz-bányászathoz szükséges forráskódot az oldalon, ezúttal azonban nem az oldal forráskódjába rejtették, hanem a bannereket is megjelenítő hirdetésszkripten keresztül fut.

Mindez azt jelenti, hogy akinek nincs hirdetésblokkolója, az mostantól nem tudja kikerülni, hogy az oldal ne terhelje le a processzorát.

Ez azonban meglehetősen kockázatos lépés volt. A Cloudflare nevű CDN kiszolgáló ugyanis korábban már felfüggesztette egy olyan weboldal elérését, mert az kriptopénzt termelt. A Coinhive pedig azért büntetheti meg a Pirate Bayt, mert a felhasználók beleegyezése nélkül helyezett el kriptopénzt termelő kódot az oldalán, amit ráadásul ki sem lehet kapcsolni.

Bármi is legyen a vége, a jelenlegi felállás csak a felhasználóknak rossz. Vagy marad minden így, és akkor továbbra is be kell áldozniuk a processzorukat, vagy szankciókat vezetnek be a Pirate Bay ellen, akkor viszont ugrott a torrentezés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Frissítsen, ha még nem tette: veszélyben lehetnek a WhatsAppot használók

Frissítsen, ha még nem tette: veszélyben lehetnek a WhatsAppot használók

Keddtől magyar lesz az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Keddtől magyar lesz az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Konyhán, varrodákban, mosodákban kaptak munkát a Budapestre érkezett menekültek

Konyhán, varrodákban, mosodákban kaptak munkát a Budapestre érkezett menekültek

Soros György kétmillió dollárral támogatja a Wikipédiát működtető alapítványt

Soros György kétmillió dollárral támogatja a Wikipédiát működtető alapítványt

Keményen odaszólt az amerikai nagykövet Orbánnak

Keményen odaszólt az amerikai nagykövet Orbánnak

A lakástakarékok vége: gyanús az indoklás

A lakástakarékok vége: gyanús az indoklás