szerző:
hvg.hu

Sem az európai uniós támogotás, sem az Airbus üzleti segítsége nem volt elég a több mint négy éve indult AeroGlass rendszert fejlesztő cégnek. A végén már saját pénzüket is felélték, amikor belátták: ennek így nincs értelme.

Először három éve számoltunk be az Aero Glass nevű, okosszemüvegre fejlesztett alkalmazásról, amely a pilóták navigációját hivatott segíteni. Akkor annak kapcsán került a hírekbe a magyar csapat, hogy az Európai Unió innovációkat és kutatásokat támogató közpénz-alapjából, a Horizon 2020 programból három másik magyar projekt közel 1,1 milliárd forintos támogatáshoz jutott – és köztük volt az Aero Glass is. Az általuk fejlesztett rendszer – melynek működését korábban már videón is megmutattuk – olyan okosszemüveg-alkalmazás, amelynek segítségével a pilóta természetes 3D-ben látja a repüléssel kapcsolatos kulcsfontosságú információkat, függetlenül attól, merrefelé néz. Így nem kell levennie a szemét a környezetéről, hogy a műszerfalra pillantson, illetve a rá nehezedő szellemi terhelés is csökken, hiszen kevesebb energiáját veszi igénybe a bonyolult műszerek értelmezése. Ez jelentősen növeli a repülés biztonságát, hiszen a statisztikák szerint a légi balesetek 60-70 százalékban a pilóta hibájából, túlterheltség miatt következnek be.

A csapat 2016 őszén jutott be az Airbus BizLab programjába. Ennek lényege, hogy az ígéretes új fejlesztéseket minél előbb üzleti értékké formálja. A résztvevők hozzáférhetnek a repülőgépgyártó teljes innovációs ökoszisztémájához, illetve egy olyan vállalkozói közösséghez, amelyek korábban bekerültek a programba. Mindemellett az önállósodáshoz is konkrét stratégiai segítséget kapnak a programtól.

A rendszert demóverzióban már javában tesztelő cég hosszú közleményben számolt be arról: mindez nem volt elég. Még azzal együtt sem, hogy az utóbbi négy évben folyamatosan keményen dolgoztak, gyakran napi 12-15 órán át, hétvégenként is. A csapat tagjai fizetés nélkül is végezték munkájukat, saját magántartalékaikat élték fel. Kiállításokra is jártak, próbálták egyre több helyen bemutatni megoldásukat.

A cég szerint a legnagyobb probléma talán az volt a megoldásukkal, hogy túl korán jöttek ki vele. A rendszerük használatához például mindenképpen szükség van valamilyen okosszemüvegre, de ezek a vártnál lassabban fejlődtek: még mindig túl vaskosak, viselésük kényelmetlenek – így pedig egy éppen repülőt irányító pilóta számára nemhogy előnyt biztosítana, hanem még hátráltatja is. A jelenlegi előrejelzések szerint a piaci trendek nagyjából 2020-ra érnek el odáig, hogy megfelelő minőségű okosszemüvegek álljanak rendelkezésre elfogadható árakon, addig viszont már nem tudták volna lélegeztetőgépen tartani a vállalkozást. Azt írják:

A kudarc az, amikor a legjobb teljesítményed sem elég. A miénk nem volt az.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!