szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főként olcsóbb, lassabb gépekre szánt új operációs rendszerről eddig úgy hírlett, némi pénzért lesz csak elérhető. A Microsoft alelnöke most eloszlatta a kételyeket: egy fillért sem kérnek a Windows 10 S-ért.

A Windows 10 debütálásával egyfajta búcsú is kezdetét vette, hiszen a Microsoft röviddel a platform élesítését követően világossá tette, minként képzeli el a rendszer jövőjét: nem új verziókkal jelentkeznek majd bizonyos időközönként, hanem a már meglévő kiadást fogják továbbfejleszteni, évente két nagy update formájában. Ebben az értelemben tehát nem a Windows 10 az utolsó nagy Windows-verzió. Az új taktika lényege, hogy a Microsoft folyamatosan naprakészen tartott szoftverként képzeli el az operációs rendszert, amelyet várhatóan márciusban és szeptemberben kiadott frissítésekkel kívánnak majd jobbá faragni, egyúttal új funkciókkal is bővítve azt.

A tavaly bemutatott Windows 10 S is igazodik ehhez az elképzeléshez, amivel nem mellesleg a pénztárcabarát Chromebooknak igyekszik alávágni a Microsoft. A szoftvert épp ezért sem nevezhetjük 11-esnek Windowsnak, hiszen sokkal inkább egy áramvonalasított Windows 10-ről van szó. A technikai részletek viszonylag régóta ismerhetők, a frissítésre vonatkozó árképzésről mindeddig viszont felemás hírek jelentek meg.

Korábban olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy bizonyos rendszerváltozatot használóknak 49 eurót (nagyjából 15 ezer forintot) kell majd fizetniük, ha telepíteni kívánják az új szoftvert. Ezért is lépett a Microsoft, illetve Joe Belfiore alelnök, aki egy blogbejegyzésében szögezte le: a frissítés ingyen lesz, sőt, azt bárki igénybe veheti, független attól, milyen rendszeren van éppen. (A díjmentes frissítés lehetősége ebben az értelemben nyilván elsősorban a Windows 10-et használókra vonatkozik).

Kisebb érdekesség, hogy az új rendszer egy ideig S néven futott, de a Microsoft később S Mode-ra változtatta azt. Belfiore ezzel kapcsolatban azt mondta, a döntés mögött pusztán kényelmi okok húzódnak, ugyanis sok felhasználó zavarónak tartotta a korábbi elnevezést. Vagyis: ami korábban 10 S-ként volt ismert, az a Microsoft legújabb döntés szerint 10 S Mode néven lesz majd elérhető, várhatóan jövőre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!