szerző:
hvg.hu

Néha mindenkinek jól esik kicsit elvonulni a világtól, ehhez pedig kiváló társ lehet a Light Phone nevű kis készülék. A minimalista mobil második kiadása bár papíron többet tud elődjénél, összességében továbbra se valami okos – és épp emiatt annyira vonzó.

Két évvel ezelőtt írtunk először a Light Phone nevű lecsupaszított mobilról, amely érdekes koncepció alapján készült, hiszen elsősorban azok számára ajánlják, akik szeretnek néha távol maradni a világ, és ezzel együtt a közösségi médiából származó, gyakran szüntelen csipogás zajától. De gyerekeknek is ideális első telefon lehet.

A bankkártya méretű mobilt joggal nevezik a világ legbutább készülékének, a Light Phone ugyanis tényleg nagyon egyszerű: kiegészítő telefon lévén csak a "fő" mobilunkra érkező hívásokat lehet vele fogadni, internetezésre, SMS küldésre ennél fogva abszolút nem alkalmas. Puritánsága a memória szűkösségénél is érezhető, tekintve, hogy a gyártó csak a fontosabbnak talált, mindössze tíz szám elmentésének kreált helyet a kickstarteres ötletből lett terméken.

A mobil csak nemrég bemutatott második generációs változata sem bővelkedik az "okosságokban" (szerencsére), de a fejlesztők néhány hasznos újdonsággal azért ellátták. Az egyik érzékelhető újítás az E-ink típusú, ezáltal némileg napfényben is jobb képminőséget produkáló kijelző, amelyet érintésérzékenyre cserélt a gyártó. A másik épp ebből következik: a 4G-vel is felszerelt telefonnal immár szöveges üzeneteket is írhatunk, küldhetünk.

A projekt az előző generációs változathoz hasonlóan ismét közösségi finanszírozás segítségével igyekszik megvalósulni, ezúttal az IndieGogo oldalán gyűjtenek pénzt kitalálói. Az ott közöltek szerint a Light Phone 2-őt további funkciókkal bővítik majd, például ébresztőórával, de zenét is lehet majd rajta hallgatni. Az operációs rendszerben való böngészést két fizikai gombbal tennék kényelmesebbé. A már említett fejlesztéseket korábban a pénzgyűjtési időszak sikerességéhez kötötte a gyártó, de ezzel aligha lesz gond: a célul kitűzött összeget már most túlteljesítették: az indiegogo-s kampányból ugyan szűk két hét még hátravan, de már 900 ezer dollárnál is nagyobb összeg jött össze a gyártásra.

©

Az egyértelműen az okostelefonok irányába mutató fejlesztések kapcsán a gyártó azonban világossá tette: a mobil eredendő célján nem kívánnak változtatni. Vagyis a közösségi médiához tartozó alkalmazások telepítését (elvileg) ezután sem fogják engedélyezni, ahogyan emaileket, híreket sem lehet majd olvasni a megújult Light Phone-on. Erre alighanem kínosan ügyelnek a gyártónál, hiszen a koncepció sikere is épp ebben rejlik.

Az akciósan most 250 dolláros áron kínált telefonhoz jövő áprilisban juthatnak hozzá előrendelői.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!