szerző:
hvg.hu

Tudja, miért jó, hogy a mozdonyokra szerelt GPS-követők és internet korában élünk? Például azért, mert egy átlagos állampolgár is két kattintással olyan információkat szerezhet magának, amellyel egy kicsit átláthat a szitán.

Azt hiszi, hogy csak a bérekben van különbség az ország keleti és nyugati fele között? Elképzelhető, hogy téved. Vegyük például az infrastruktúrát.

A MÁV-Start üzemeltet egy olyan online szolgáltatást, ahol valós időben követhetők a jelenleg forgalomban lévő vonatok. A térképen a narancs színű pontok a 15-59 perces, a pirosak pedig a 60 perc fölötti késésben lévő járatokat jelzik.

©

Érdekes, ugye? A piros pontok mindegyike a kelet-magyarországi vonalakon van – mind a dombosabb észak-keleti, mind az alföldi részen.

Hát persze, hiszen csak a keleti megyékben esik a hó, gondolhatnánk. Vessünk egy pillantást az időképre.

©

Jó, akkor biztos csak keleten van fagy, nyugaton repkednek a pluszok.

©

Ez sem stimmel. Elképzelhető tehát, hogy ahogy maguk a szerelvények minősége, úgy a sínek és az infrastruktúra állapota is sokkal rosszabb a kelet-magyarországi vonalakon.

Az aktuális vonatkésésekről itt olvashat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Végre feltették a teljes magyar vasúti menetrendet a Google Térképbe

Kilencven hazai vasútvonal és több mint 1200 vasútállomás menetrendjével bővül a Google Maps. A Google, a MÁV és a GYSEV együttműködésének köszönhetően mostantól Magyarország teljes belföldi vasúti menetrendje elérhető a Google útvonaltervezőjében.

hvg.hu Tech

Szokott vonatozni? Töltse le, remek alkalmazással rukkolt elő a MÁV

A MÁV androidosok és iPhone-osok számára is egy olyan ingyenes alkalmazást biztosít, amellyel a járatokról tényleg mindent meg lehet tudni. Még annál is többet, mint eddig, hiszen a vonaton ülve és a peronon állva is chatelhetünk az utasokkal és a személyzettel.