szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedélyes beszélgetésnek indult, majd egyszer csak állásinterjúba csapott át Donald Trump és Bill Gates egy márciusi találkozója. A Microsoft-alapító alapvetően udvariasan, ám egy hatásos fricskával utasította el a lehetőséget.

Hiába örökölte meg 2016-ban az elnöki széket Donald Trump, egy igen fontos pozíció még mindig üresen áll, tudniillik a mai napig nem találtak rá embert. Illetve a „nem találtak” kifejezésnek tippünk szerint aligha a jelentkezők számához, mint inkább Trump – nagyon is – megosztó politikájához van köze.

Pedig a Fehér Ház tudományos tanácsadójának posztja nagyon nem a tipikus irodai munkák közé sorolható, hiszen, mint arra a Vox is rávilágított egy korábbi cikkében, a munkakör betöltése mérnöki, technológiai és környezetvédelmi témákban való jártasságot is megkíván. Ezért sem véletlen, hogy Obama elnöksége idején például egy elméleti plazmafizikust vett fel a munkára.

Hogy Trumpnál ki lehet, aki egyáltalán számításba jöhet, nem tudni, de a jelek szerint már nemcsak a kormányzatban helyet foglaló többi tanácsadót zavarja a tétlenség, hanem a világ egyik leggazdagabb emberét, Bill Gates-t is. A Microsoft alapítója nemrég ugyanis találkozott az elnökkel, igaz, Gates állítása szerint a meetingre elsősorban alapítványaival kapcsolatos megbeszélések miatt került sor. Egy pontnál azonban témát váltottak, Gates pedig a be nem töltött pozícióról kezdett beszélni, mintegy sürgetve Trumpot arra: találjon végre valakit, aki abba a székbe ültet.

A megbeszélés ekkor, legalábbis Gates állítása szerint, állásinterjúba fordult át, majd Trump egyszerűen neki szegezte a kérdést: nem lenne-e ő a Fehér Ház tudományos tanácsadója? A Stat magazin szerint a Microsoft-alapító egyetlen, jól hangzó mondattal reagált, mely alighanem Trump minden korábbi furcsaságára adott reakció is volt egyben. Gates egyszerűen ugyanis azt mondta:

nem volna hasznos időtöltés.

Hogy Trump ajánlata valóban komoly volt-e, azt egyébként maga Gates sem tudta megmondani, de az elnök tudománnyal való kapcsolatát ismerve ez talán nem is igényel túl sok gondolkodást. Az az ember, aki szerint a globális felmelegedés egy humbug, minden valószínűség szerint a pozícióra is úgy tekint, mint egy púpra a hátán.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint

Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint

Meglehet Merkel utódja

Meglehet Merkel utódja

A felső párezer kombija: Porsche Panamera-menetpróba

A felső párezer kombija: Porsche Panamera-menetpróba