Balogh Csaba
Balogh Csaba

Egy friss sajtóértesülés szerint amikor az Európai Bizottság tavaly nyáron rekordnak számító, eurómilliárdos büntetést szabott ki a Google-re a keresőpiacon tanúsított magatartása miatt, akkor a vállalatnál megérezték, az uniós szerv komolyan veszi a versenyjogot. De akkor már késő volt.

Korábban nem látott mértékű versenyjogi bírságot szabott ki 2017 júniusának végén az Európai Bizottság a Google-re. A 2,4 milliárd eurós büntetést még egy Google-kaliberű vállalat is megérzi. Csak tetézte a bajt, hogy az uniós végrehajtó szerv a Google alaptevékenységével kapcsolatban talált kifogásolnivalót a cég – a konkurensek fejét víz alá nyomónak vélt – tevékenységében.

A technológiai vállalatnál ez után belátták, hogy az EU nem viccel. Jobbnak látták tehát a kiegyezést az Androiddal kapcsolatos piacvédő magatartással akkor már régóta folyó vizsgálatban, mielőtt abban az ügyben is komolyan megbírságolják és változtatásokra kényszerítik őket. A Bloomberg vasárnap közölt, bizalmas forrásokból származó információi szerint már tavaly augusztusban kísérletet tettek arra, hogy megegyezzenek a Bizottsággal. Konkrétabb vállalásokon kívül első körben azt ajánlották, hogy puhítanak a szabályokon, nem kényszerítik majd a gyártókra a Google saját alkalmazásainak telepítését.

A Bloomberg forrásai úgy tudják, amikor a Google megkeresése megérkezett, az uniós szakemberek lényegében azt üzenték meg, hogy "ez a hajó már elment", a Google túl kevés változtatásra lenne hajlandó, túl későn.

Az Európai Bizottság versenyjogi biztosa végül e hét szerdáján jelentette be: a 4 342 865 000 eurós – aktuális árfolyamon 1404 milliárd forintnak megfelelő – büntetést, melyet "az Android mobileszközökkel kapcsolatos, a Google keresőmotor erőfölényének megerősítésére irányuló jogellenes gyakorlatok miatt" szabtak ki. Emellett kötelezték az Androidot fejlesztő vállalatot arra, hogy változtasson a rendszer követelményein.

Hogy pontosan mi is jogellenes az EB szerint a Google gyakorlatában, arról itt olvashat. A vállalat vezérigazgatójának véleményét az óriási tévedésben lévő unióról pedig itt találja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Bírák, ne féljetek, csatlakozzatok!"

"Bírák, ne féljetek, csatlakozzatok!"

Strasbourgig vinné az új hajléktalantörvény ügyét az Utcajogász Egyesület

Strasbourgig vinné az új hajléktalantörvény ügyét az Utcajogász Egyesület

Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

A milliárdos, aki képes megállítani Donald Trumpot. Ha akarja

A milliárdos, aki képes megállítani Donald Trumpot. Ha akarja

Nicole Kidman: Befolyásos emberhez mentem hozzá, ez megvédett a zaklatástól

Nicole Kidman: Befolyásos emberhez mentem hozzá, ez megvédett a zaklatástól

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről