szerző:
hvg.hu

Több szempontból is rekordnak számító büntetést szabott ki az Európai Bizottság a Google-re. A keresőóriás persze vitatja az ellene felhozott vádakat, és a cég vezére egy hosszabb blogbejegyzésben fejti ki, miért tévednek az ítészek.

Több mint 1400 milliárd forintnak megfelelő összegre büntetné az Európai Bizottság a Google-t – a részletekről itt olvashatnak. Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója azonnal reagált is: a vállalati blogban fejtette ki, mit is gondol az egészről, miben téved az Európai Bizottság.

Úgy véli, a Bizottság az Android és annak üzleti modellje ellen döntött, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy az androidos készülékek az iOS-esekkel versenyeznek. A döntés nem veszi figyelembe, hogy az Android valójában óriási választási lehetőséget kínál több ezer telefongyártó és szolgáltató, több millió fejlesztő és több milliárd felhasználó számára.

Nagyjából 24 ezer készüléktípus közül lehet ma választani a legeltérőbb árkategóriákban, több mint 1300 márka közül. Ezek a telefonok különbözőek, de van bennük egy közös: ugyanazokat az alkalmazásokat futtathatják. Ez olyan egyszerű szabályoknak köszönhető, amelyek a telefon méretétől, alakjától függetlenül gondoskodnak a műszaki kompatibilitásról. A gyártóknak nem kötelező elfogadniuk ezeket a szabályokat, bármilyen módon módosíthatják az Androidot.

©

Egy tipikus androidos telefon 40 előre telepített appal érkezik, különböző gyártóktól, és nem csak attól, akitől a telefont vették. Ha a felhasználó más böngészőt, keresőmotort, alkalmazásokat szeretne, akkor törli vagy letiltja az előretelepítetteket, és máris választhat többek között a több mint 1,6 millió európai fejlesztő alkalmazásai közül. Egy átlagos androidos felhasználó körülbelül 50 alkalmazást telepít a készülékére. Az elmúlt években globálisan több mint 94 milliárd appot töltöttek le az App Store-ból. Az Opera Minit és a Firefoxot több mint 100 milliószor, a UC Browsert több mint 500 milliószor töltötték le. Mindez éles ellentétben áll a 90-es évek, korai 2000-es évek betárcsázós korszakának gyakorlatával, amikor technikailag igencsak nehéz volt megváltoztatni az előretelepített alkalmazásokat a számítógépeken. A Bizottság mostani döntése figyelmen kívül hagyja a választási lehetőségek jelenlegi sokszínűségét, illetve azt, hogy miként használják az emberek az okostelefonjaikat.

2007-ben a Google ingyen kínálta az Androidot a mobilgyártók számára. Viszont a cégnek vannak költségei, dollármilliárdokat ölt abba, hogy az Android olyan legyen, amilyennek ma ismerjük. Ennek a befektetésnek köszönhetően kínálhat a Google a gyártóknak olyan közkedvelt appokat, mint a Search, a Chrome, a Play Store, a Maps vagy Gmail. Néhány természetesen bevételt termel a Google számára, de összességében elmondható, hogy valamennyi app a telefon megfelelő működését segíti. Ráadásul a gyártók szabadon telepíthetik a konkurens alkalmazásokat is, és a Google csak akkor jut bevételhez, ha a felhasználó úgy dönt, a keresőóriás appjait használja.

©

Az Android és a Google-alkalmazások ingyenessége nemcsak a telefongyártók számára kedvező, hanem a fejlesztők és a fogyasztók számára is. Az egészséges Android ökoszisztéma mindenki érdeke, és a Google már megmutatta, bármikor hajlandó az észszerű változtatásra. A mostani EB-döntés viszont felborítaná az Androiddal felépített érzékeny egyensúlyt, emellett aggasztó üzenetet közvetít a nyílt platformok felé.

A gyors innováció, a széles választék, a csökkenő árak a klasszikus verseny legfontosabb jellemzői, és az Android ezek közül valamennyit lehetővé tette. Az Európai Bizottság döntése elutasítja azt a modellt, amelyik mindenki számára több és nem kevesebb választási lehetőséget kínált. A Google fellebbez a döntés ellen.

A vezérigazgató mondanivalója rövidített formában az európai Google Twitter-oldalára is kikerült.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy makói „hegymászótanoncnő” eljutott a világ 8. legmagasabb csúcsára

Egy makói „hegymászótanoncnő” eljutott a világ 8. legmagasabb csúcsára

A marihuána legalizálása miatt nő az autós balesetek száma

A marihuána legalizálása miatt nő az autós balesetek száma

Fotó: Egyre csak várja az öreg boxer a kisújszállási tűzbe veszett gazdáját

Fotó: Egyre csak várja az öreg boxer a kisújszállási tűzbe veszett gazdáját

Még dolgozni kell azon, hogy a kamaszok tudjanak olvasni és számolni

Még dolgozni kell azon, hogy a kamaszok tudjanak olvasni és számolni

Ki beszél már szenzorszigetről? Izgalmas megoldást talált ki helyette a Samsung

Ki beszél már szenzorszigetről? Izgalmas megoldást talált ki helyette a Samsung

Lesz ma egy érdekes műsor a Spektrumon: a brit tudósok nem viccelnek – se a teával, se a tudománnyal

Lesz ma egy érdekes műsor a Spektrumon: a brit tudósok nem viccelnek – se a teával, se a tudománnyal