Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Katonai és polgári célokra is használható lesz az Airbus Zephyr. A napelemes robotrepülőgép a francia gyártó reményei szerint forradalmasíthatja a katasztrófavédelem munkáját.

Szárnyfesztávolsága 25 méteres, de 75 kilót sem nyom a Zephyr S. Ehhez képest igen magasra száll: a minap, a Farnborough International Airshow légiexpón bemutatott pilóta nélküli jármű 21 ezer méteres magasságig képes emelkedni, ott pedig már a kereskedelmi repülés forgalmát és az időjárás viszontagságait is elkerüli. Hasonló magasságokba emelkedik a Zephyr T is, az a gép 33 méteres fesztávolsággal rendelkező, 140 kilós variánsa.

Zephyr S
©

A szokatlan repülési magasság nem véletlen, a francia repülőgépgyártó kifejezetten egy olyan kategóriát szeretett volna életre hívni, amely valahol a műholdak és a pilóta nélküli repülőgépek között foglal helyet.

A Zephyr gépek napelemek segítségével gyűjtik be a működésükhöz szükséges energiát. Ennek is köszönhető, hogy akár 120 napon át képesek a levegőben maradni.

©

A magasságnak és kitartásuknak köszönhetően lesznek vélhetően jól használhatók katasztrófahelyzetekben, akár kutatásra, akár például egy olajfolt vagy erdőtűz terjedésének megfigyelésére. Sőt, internetkapcsolatot is szórhatnak egy net nélkül maradt katasztrófa sújtotta övezetben vagy bárhol, ahol nem megfelelő az ellátottság. De az Airbus szerint határszakaszok ellenőrzésére és más katonai célokra is alkalmasak a gépek. Ezáltal részben kiválthatja a nehézkesebben és költségesebben pályára állítható (és ott tartható) műholdakat, illetve olyan feladatokat is elláthat, melyeket jelenleg a gyorsan lemerülő drónokkal nem tudnak megoldani.

A Zephyr repülők első vásárlója a brit védelmi minisztérium lesz, az első példányok már 2019-ben szolgálatba állhatnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta

Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta

Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet

Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet

Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában

Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában