Balogh Csaba
Balogh Csaba

Hiába a minden eddiginél nagyobb bevétel, lényegében szabadesésben van a Facebook részvényeinek értéke, miután a felhasználószám-növekedés tekintetében története legkisebb növekedését érte el az idei második negyedévben a közösségi oldal.

Mérföldkőhöz érkezett a Facebook. Legalábbis nagyon úgy tűnik a vállalat szerda éjjel nyilvánosságra hozott, idei második negyedéves teljesítményről szóló beszámolójából: aki szeretett volna regisztrálni a közösségi oldalra, azok közül legtöbben már meg is tették. Új regisztrálók – facebookos léptékben számolva – alig vannak: az első negyedév 1 milliárd 449 millió napi szinten aktív felhasználója után a második negyedévben 1 milliárd 471 millióan léptek be minden nap a közösségi oldalra.

Napi aktív felhasználók számának alakulása
©

A naponta aktívak számát – a szolgáltatás továbbfejlesztésével – azért van még növelheti a Facebook, a havonta legalább egyszer belépő felhasználók számra ugyanis 2 milliárd 234 millió. De a határkövet jól jelzi, hogy ez az érték mindössze 38 millióval nött negyedév alatt. (Érdekesség, hogy az európai havi aktív felhasználók száma a GDPR bevezetése után egymillióval csökkent.) Ennyi új regisztrációnak persze sokan örülnének, de a Facebooknál a 38 milliós plusz csupán 1,54 százalékos növekedést mutat.

Havi aktív felhasználók számának alakulása
©

A piac erre nagyon rosszul reagált. A Facebook papírjai a szerdai tőzsdei záráskor még 217,50 dollárt értek, ám az eredmények nyilvánosságra hozatala után – a kereskedés utáni órákban – óriási zuhanás következett. Volt olyan pillanat, amikor 166 dollárt sem adtak egy Facebook-részvényért, majd valamicskét korrigálva 174 dollár környékére korrigált az árfolyam.

A Facebook árfolyama
©

Pedig sosem folyt be ilyen sok pénz a Facebookhoz, mint a szóban forgó negyedévben, még a klasszikusan erős (tavaly) karácsonyi negyedév eredményét is jócskán felülmúlta a bevétel, éves szinten pedig 42 százalékos a növekedés. A 13,231 milliárd dollár jól jelzi, nem csak a közösségi oldal felhasználóit, de az ott hirdetőket sem hatották meg az elmúlt időszak adatgyűjtési botrányai (pedig volt belőlük néhány). A profit sem kevés: a 13,231 milliárd dollárból 5,106 milliárdot tehet zsebre a vállalat.

A Facebook bevételeinek alakulása
©
Egy Facebook-felhasználóra jutó bevétel alakulása régiónként
©

Ám nincs minden rendben a bevételek frontján sem,  Zuckerbergék úgy tájékoztatták a befektetőket, hogy a következő negyedévekben a bevételnövekedés mértéke jelentős mértékben lassulhat. (Ennek bejelentése okozta a részvényárfolyamos grafikonban megfigyelhető második körös zuhanást.)

Mark Zuckerberg bejelentése szerint a  Facebookhoz tartozó szolgáltatások – a közösségi oldal mellett a Messenger és WhatsApp üzenetküldők, valamint az Instagram – legalább egyikét 2,5 milliárd ember használja. Nagy kérdés, hogy innen van-e még hova növekedni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!