szerző:
hvg.hu

A források egyharmadát fiatal kutatók kapták, de a kutatói kreativitást megerősítő projektek közül is sokat támogat a kormány.

Döntött a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a már korábban esedékes kutatási támogatások kiosztásáról. A pályázatot már februárban lezárták, a kormányzat átalakítása miatt azonban a forrásokat még nem osztották ki. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a miniszterelnök menesztette az Innovációs Hivatal vezetőjét, Pálinkás Józsefet, ami alaposan felborította az éves ütemtervet.

Most az NKFIH végül változtatás nélkül hagyta jóvá a tudományfinanszírozási átalakítások miatt befagyasztott pénzeket. Azt írják: a források egyharmadát fiatal kutatók nyerték el, akik kutatói életpályájukat és önálló kutatásaikat Magyarországon kezdik meg. A pályázatokat anonim szakértők, szakértői csoportok és tudományterületi kollégiumok közösen bírálták el. Az elnök leváltása után a hivatal, és maga Palkovics László, a hivatal felügyeletéért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője is azt tervezte, hogy ellenőrzi és esetlegesen módosítja a pénzek elosztását, ám most a hivatal közleményében azt írta:

A szakterületi kollégiumok pályázatok értékelésére és rangsorolására vonatkozó javaslatával a Hivatal elnöke egyetértett, azokat – a kormányzati feladatstruktúra változásából fakadó átadás-átvétel és az ezzel együtt járó adminisztrációs teendők július végi teljesítését követően – változtatás nélkül jóváhagyta.

A pénzek elosztása a következő:

  • a kutatói kreativitás és eredményesség megerősítését célzó projekteket támogató kutatási pályázatok keretében idén 192 új projekt indulhat összesen 6,5 milliárd forint támogatással,
  • a fiatal kutatóknak célzottan meghirdetett témapályázat keretében 40 év alatti kutatók kezdhetnek 93 új projektet összesen 2,9 milliárd forintos támogatással,
  • a posztdoktori kiválósági programban a már tudományos fokozattal rendelkező, de kutatói pályáját most kezdő 68 kutató nyert három évre támogatást,
  • a kiváló eredményeikkel a legnagyobb nemzetközi hatást kiváltó hazai kutatócsoportok közül 26 pályázat nyert összesen félmilliárd forintos támogatást,
  • a hazai kutatócsoportok és külföldi partnerek együttműködését ösztönző nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázaton pedig 18 pályázó nyert összesen mintegy 670 millió forint támogatást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kormányinfó: Novemberben jönnek a kirúgások a közszférában

Kormányinfó: Novemberben jönnek a kirúgások a közszférában

Hivatalos: itt a BMW X7, ami mellett még az X5-ös is egy visszafogott divatterepjáró

Hivatalos: itt a BMW X7, ami mellett még az X5-ös is egy visszafogott divatterepjáró

Valóságos fegyverarzenált találtak egy miskolci férfi otthonában a rendőrök – fotók, videó

Valóságos fegyverarzenált találtak egy miskolci férfi otthonában a rendőrök – fotók, videó

Megvan a lista, ők világíthatják át hamarosan az MTA-t

Megvan a lista, ők világíthatják át hamarosan az MTA-t

"Ha nem rúgnak ki, megvan a műtét" - mondta a szívsebész, akinek a betege meghalt

"Ha nem rúgnak ki, megvan a műtét" - mondta a szívsebész, akinek a betege meghalt

Megvan az új egészségügyi államtitkár

Megvan az új egészségügyi államtitkár