szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Váratlanul, mondhatni idő előtt mutattak be egy Huawei Honor telefont a berlini IFA szakkiállításon. Az ok meglehetősen prózai, az egyik vetélytárs állítólag lemásolt egy fontos dizájn- és működésbeli elemet.

Cégnevet ugyan nem említett George Zhao, a Huawei szárnyai alá tartozó Honor elnöke, amikor egy magáninterjúban azzal indokolta a Honor Magic 2 gyors váratlan bemutatását, hogy egy konkurensük lemásolta a készülék csúszkás megoldását, de mindenki azonnal tudta, hogy a Xiaomira gondol. Ez utóbbi cég ugyanis épp az idő tájt szellőztette meg a Weibón egy közelgő telefonjának képét (Mi MIX 3?), s a készülékben ugyanolyan csúszó mechanizmus kerül, mint a Magic 2-be (az előlapi kamera a hátlap felcsúsztatásával bújik elő).

©

Persze hogy ez dizájnlopás-e, az kérdéses, hiszen egyre divatosabbá válik az okostelefon-gyártóknál, hogy szenzorsziget (notch) alkalmazása helyett inkább egy felcsúsztatható panelbe rejtik a kamerát és a szenzorokat. Ez a koncepció először a Vivónál jelent meg, Vivo Apex név alatt, később termék is lett belőle, a Vivo NEX. Azután az Oppo szállt be a játékba a Find X-szel, most pedig a Huawei/Honor és a Xiaomi is ilyesfajta megoldást választanak.

Éppen néhány hete elemeztük a helyzetet, amelyben az okostelefonok piacán a rengeteg szabadalom szépen lassan elkezdi gátolni az innovációt, ugyanis szinte lehetetlen olyan mobilt készíteni, amelyik valamely összetevőjét tekintve ne lenne másolás. Pedig a gyártók igyekeznek újabb dolgokat kitalálni, különösen így van ez a szenzorsziget környékén.

A Xiaomi Mi MIX 3-ról (már ha valóban az a megvillantott telefon) egyébként annyit tudni, hogy október végétől árulnák, de csodálkoznánk, ha nem kapna AMOLED kijelzőt, Snapdragon 845-ös lapkakészletet, 8 GB-nyi RAM-ot és 256 GB natív tárhelyet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
651 ezer oltást adományoz az EU a balkáni országoknak

651 ezer oltást adományoz az EU a balkáni országoknak

Új ár-érték bajnok mobil Magyarországon – kipróbáltuk a Realme 8 Prót

Új ár-érték bajnok mobil Magyarországon – kipróbáltuk a Realme 8 Prót

A kínai hadsereg hackerei támadtak meg kétszáznál több japán nagyvállalatot

A kínai hadsereg hackerei támadtak meg kétszáznál több japán nagyvállalatot