szerző:
hvg.hu

Váratlanul, mondhatni idő előtt mutattak be egy Huawei Honor telefont a berlini IFA szakkiállításon. Az ok meglehetősen prózai, az egyik vetélytárs állítólag lemásolt egy fontos dizájn- és működésbeli elemet.

Cégnevet ugyan nem említett George Zhao, a Huawei szárnyai alá tartozó Honor elnöke, amikor egy magáninterjúban azzal indokolta a Honor Magic 2 gyors váratlan bemutatását, hogy egy konkurensük lemásolta a készülék csúszkás megoldását, de mindenki azonnal tudta, hogy a Xiaomira gondol. Ez utóbbi cég ugyanis épp az idő tájt szellőztette meg a Weibón egy közelgő telefonjának képét (Mi MIX 3?), s a készülékben ugyanolyan csúszó mechanizmus kerül, mint a Magic 2-be (az előlapi kamera a hátlap felcsúsztatásával bújik elő).

©

Persze hogy ez dizájnlopás-e, az kérdéses, hiszen egyre divatosabbá válik az okostelefon-gyártóknál, hogy szenzorsziget (notch) alkalmazása helyett inkább egy felcsúsztatható panelbe rejtik a kamerát és a szenzorokat. Ez a koncepció először a Vivónál jelent meg, Vivo Apex név alatt, később termék is lett belőle, a Vivo NEX. Azután az Oppo szállt be a játékba a Find X-szel, most pedig a Huawei/Honor és a Xiaomi is ilyesfajta megoldást választanak.

Éppen néhány hete elemeztük a helyzetet, amelyben az okostelefonok piacán a rengeteg szabadalom szépen lassan elkezdi gátolni az innovációt, ugyanis szinte lehetetlen olyan mobilt készíteni, amelyik valamely összetevőjét tekintve ne lenne másolás. Pedig a gyártók igyekeznek újabb dolgokat kitalálni, különösen így van ez a szenzorsziget környékén.

A Xiaomi Mi MIX 3-ról (már ha valóban az a megvillantott telefon) egyébként annyit tudni, hogy október végétől árulnák, de csodálkoznánk, ha nem kapna AMOLED kijelzőt, Snapdragon 845-ös lapkakészletet, 8 GB-nyi RAM-ot és 256 GB natív tárhelyet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!