Balogh Csaba
Balogh Csaba

A képernyő körüli műanyag részek vékonyítása régóta napirenden van a mobilgyártóknál. A mai napig csak közelített kávamentesség egyre jobban csengő marketingüzenetté is vált. Ám nem is olyan könnyű megoldani, hogy a telefon előlapja csupán képernyőből álljon.

Elbizonytalanodott a közismerten hűséges Apple-felhasználók egy része az iPhone X tavaly szeptemberi bejelentése után. Más gyártók bezzeg nem tétováztak, a Samsungon kívül majdnem mindannyian vakon követték a sokakat meglepő és nem keveseket megdöbbentő cupertinói vállalatot. Bár sok rajongó a Steve Jobs-i örökség megcsúfolását látta a csúcsmodell képernyőjének tetején éktelenkedő szenzorszigetben, az angolszász világban „notch” néven ismert betüremkedés a következő hónapokban szinte az összes konkurens csúcsmodelljén megjelent. Akárcsak az első iPhone idején, az okostelefonok manapság ismert – billentyűzet nélküli, nagy felületű érintőképernyővel szerelt – formájának meghatározásakor, az Apple ismét képes volt arra, hogy ne kövesse, hanem diktálja a divatot.

©

A verseny az utóbbi hónapokban lényegében abból állt, hogy ki tudja kisebb szigetre bezsúfolni az előlapi szenzorokat. A hangszóró a telefonáláshoz, a mellette lévő mikrofon a (fektetett módban) sztereó hangzáshoz szükséges. A közelségérzékelő ahhoz, hogy telefonálás közben automatikusan kikapcsoljon a képernyő, fülünkkel ne indítsunk el szándékolatlanul alkalmazásokat. A fényérzékelő segít abban, hogy a készülék az aktuális fényviszonyokhoz igazítsa a képernyő fényerejét. Gyártótól függően további két-három (infravörös) szenzor felel még a felhasználó arc alapján történő gyors beazonosíthatóságáért. És ott van még az előlapi kamera.

©

Az utóbbi modul adja fel talán a legnehezebb leckét a faltól falig képernyő elérésére törekvő gyártóknak. A hangszóró például csupán egy nagyon vékony csík, a közelségérzékelő is csak kicsivel vastagabb, az arcfelismerésért felelős infravörös szenzorokat pedig akár ki is lehetne hagyni egy készülékből. Az előlapi kamera kispórolása viszont kevésbé tűnik vállalhatónak a szelfikorszakban, ráadásul a videotelefonálást is nehézkessé tenné. A kamera lencséje pedig jellegénél fogva egy viszonylag széles modul.

A gyártók kétségbeesettségét jól illusztrálja, hogy a mobilgyártók versenyében a második ligába tartozó, egyébként viszont erős márkával rendelkező Lenovo egyik vezetője idén tavasszal heteken át félrevezette a felhasználókat. Az alelnöki pozíciót betöltő Csang Cseng előbb csak sugallta, majd (manipulált) képekkel alátámasztva állította is, hogy Z5 modelljük egy teljesen kávamentes és notch nélküli mobil lesz. Majd a június első napjaiban tartott bemutatón kiderült: egyik állítás sem igaz.

Lenovo Z5 – az ígéret
©
Lenovo Z5 – a valóság
©

Nemcsak kreatívabban, de hitelesebben is oldotta meg a kérdést az itthon kevéssé ismer Doogee: a kínai mobilgyártó még a február végi Mobile World Congress szakkiállításon mutatta be Mix 4 névre keresztelt készülékének koncepcióját. Ennél a telefon hátlapja elválik az előlaptól, és a kétezres évek elején népszerű szétcsúsztatható mobilokat idézve mozgatható. A különbség annyi, hogy elcsúsztatáskor csupán egy nagyjából centiméternyi rész jelenik meg a hátlapból a készülék tetején. Erre került például a kamera és a hangszóró is, tehát telefonálásra és önfotózáshoz is csak ilyen formában használható. Illetve majd csak lesz, amikor a telefon – egyelőre nem tudható, mikor – piacra kerül.

Előbbre jár az itthon szintén csak szűkebb körben ismert, de világviszonylatban az ötödik legnagyobb készülékgyártónak számító Oppo. A vállalat egy – tesztkészülékek formájában – létező mobilon mutatott be hasonló megoldást. A Find X névre hallgató modell a bejelentés szerint augusztusban már kapható lesz. Még előrébb tart az Oppóhoz hasonlóan a kínai BBK Electronics konszern tulajdonában lévő Vivo. Az A és S variánsban is létező Nex modellje Ázsiában már megvásárolható. Ennél nem a hátlap csúszik az előlapnál magasabb helyzetbe, csupán egy kis, egy négyzetcentiméter körüli modulként „ugrik föl” a 8 megapixeles kamera, amikor szükség van rá.

A legtöbbek által választott gyártók, jelesül a Samsung, az Apple és a Huawei azonban még adósak saját megoldásaikkal. A dobogósok közül elsőként várhatóan a dél-koreai vállalat mutat majd be új csúcskészüléket, augusztusban. A legtöbben azonban a szeptemberi iPhone-okra kíváncsiak. Érdekes kérdés, hogy ha az Apple továbbra is ragaszkodik a szenzorszigethez, akkor neves konkurenseinek lesz-e merszük a kisebb gyártók innovációi felé fordulni.

A cikk eredetileg a HVG hetilap 2018/27. számában jelent meg. Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, keresse a Tech + tudomány rovatot a hetilapban és kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyászol a képregényvilág, meghalt Stan Lee

Gyászol a képregényvilág, meghalt Stan Lee

Orbán Viktor egykori barátja szobrot kapott Varsóban

Orbán Viktor egykori barátja szobrot kapott Varsóban

Kapkodás az olajpiacon, kik és miért ráncigálják az árakat?

Kapkodás az olajpiacon, kik és miért ráncigálják az árakat?

Merkel után a világ

Merkel után a világ

Lélegzetelállító képek készültek a ködös Budapestről

Lélegzetelállító képek készültek a ködös Budapestről

Videón a drámai út: vészhelyzetbe került egy repülő Portugáliában

Videón a drámai út: vészhelyzetbe került egy repülő Portugáliában