szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többek között a galaxisok méretének, távolságának és korának meghatározását, a szuperkondenzátorokkal és a vérrel foglalkozó kutatásokat is Nobel-díjra esélyesnek tartja a Clarivate Analytics nevű elemzőcég. Az előrejelzéseket a kutatók által bemutatott, sokat idézett és az egyes szakterületek szempontjából mérvadó munkák alapján készítik. Ilyen módon már 46 díjazottat jósoltak meg.

Hétfőn az orvosi-élettani Nobel-díjjal kezdődik az elismerések bejelentésének hete, majd kedden a fizikai, szerdán a kémiai díj nyertesének nevét közlik. Pénteken a Nobel-békedíj díjazottjának, október 8-án pedig a közgazdasági Nobel-emlékdíj nyertesének személyét hozzák nyilvánosságra. Az idei évben a díjak 9-9 millió svéd koronával (283,5 millió forinttal) járnak. Amennyiben több díjazott van, a pénzösszeget megosztva kapják. Az elismeréseket december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Az orvosi Nobel-díj nagy esélyű várományosai a Clarivate Analytics szerint a japán Kanehisza Minoru, a Kiotói Egyetem kutatója génenciklopédiájáért, amellyel a kutatók összehasonlíthatják és értelmezhetik a sejtfolyamatokat; Solomon Synder, az amerikai John Hopkins egyetem kutatója több neurotranszmitter azonosításáért; valamint Napoleone Ferrara, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i tagintézményének tudósa, aki felfedezte a vérképzés fő szabályozóit, melyek aktivitása rák esetén gyógyszeres úton gátolható.

A fizikai Nobel-díj esélyeseinek tartják David Awschalom és Arthur Gossard amerikai kutatókat a mágneses mezők elektronokat befolyásoló képességének megfigyeléséért, valamint a szintén amerikai Sandra Fabert a galaxisok korának, távolságának és nagyságának meghatározására kifejlesztett új módszeréért.

Szintén esélyes a fizikai Nobel-díjra három anyagkutató: Yury Gogotsi (Drexel Egyetem, Egyesült Államok), Rodney Ruoff (Ulszani Műszaki és Tudományegyetem, Dél-Korea) és Patrice Simon (CNRS - Nemzeti Tudományos Kutatási Központ, Franciaország), akik a szénalapú anyagokat vizsgálták energiatárolási szerepük és szuperkondenzátorként való működésük szempontjából.

A kémiai Nobel-díj várományosa lehet Eric Jacobsen, a Harvard Egyetem kutatója, aki a szerves szintézis során fellépő katalitikus reakciókat kutatta, és JoAnne Stubbe, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) szakértője, aki felfedezte, miért fontosak bizonyos enzimek a DNS-replikációhoz és DNS-javításhoz. George Sheldricks, a Göttingeni Egyetem kutatója a szerkezetelemzésre óriási hatással lévő számítógépes programjaiért kaphatja meg a tudományos elismerést.

A Clarivate Analytics szerint közgazdasági Nobel-emlékdíjra esélyes a spanyol Manuel Arellano (CEMFI) és a brit Stephen Bond (Oxdordi Egyetem), akik kidolgozták az Arellano-Bond-módszert, amellyel megjósolható, hogy adott politikai keretfeltételek mellett hogyan változik a gazdaság.

Szintén az esélyesek között van az amerikai Wesley Cohen (Duke Egyetem) és Daniel Levinthal (Pennsylvaniai Egyetem), akik többek között felfedezték, hogy a cégek hogyan értékelik, hogyan fogadják be és hogyan alkalmazzák a külső tudást. David Kreps, az amerikai Stanford Egyetem tudósa pedig a dinamikus gazdasági jelenségek kutatásában elért eredményeiért esélyes az elismerésre.

Idén nem adnak át irodalmi Nobel-díjat az arról döntő Svéd Akadémián kirobban szexuális zaklatási botrány miatt. A 2018-as elismerést a tervek szerint a 2019-es díjjal együtt fogják odaítélni és átadni.

A Thomson Reuters-ből 2016-ban kivált Clarivate Analytics – saját közlése szerint – eddig 46 Nobel-díjast jósolt meg sikeresen. Az általuk esélyesnek ítélt tudósok több mint fele (26) még abban az évben megkapta az elismerést, mások esetében előfordult, hogy sokkal később kapták meg a díjat.

Ha értesülni szeretne a Nobel-díj odaítéléséről, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó

Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó

707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója

707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat