szerző:
hvg.hu

A kínaiak az 1980-as évek óta dolgoznak azon, hogy az amerikai helymeghatározó rendszernek, vagyis a GPS-nek konkurenciát teremtsenek. Most már csak egy hajszál választja el őket ettől.

Az elmúlt közel 20 évben Kína sorozatosan lőtte fel a műholdjait, és ebben a hónapban pedig újabb két szatelit társult a már pályára állt eszközökhöz. A műholdakkal távol-keleti országnak határozott célja van: szeretné megdönteni az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által kifejlesztett és üzemeltetett – a Föld bármely pontján, a nap 24 órájában működő – globális műholdas navigációs rendszert – vagyis a GPS uralmát. Hasonlóra egyébként európai technológia is rendelkezésre áll már, a GPS-nél sokkal pontosabb Galileo, melyet egyre több okostelefonról is el lehet érni.

A kínai BDS (BeiDou Navigation Satellite System) műholdrendszer a beszédes nevű Space Silk Road (selyemút az űrben) projekt része, mellyel az ország jelentősen növelné a jelenlétét a globális helymeghatározás terén.

Az újabb műholdak pályára állítása két ok miatt is fontos. Egyrészt a BDS-t a kínai nemzetbiztonsági követelmények szerint építették fel, és szem előtt tartja a szociogazdasági fejlődést is. A kínaiak rendszere 2,5 méteres pontossággal dolgozik, míg a hagyományos GPS-rendszer 20 méteres pontossággal mér.  De a műholdak természetesen nemcsak a tájékozódásra használhatók. Rajtuk keresztül lehet kommunikálni, felméréseket végezni, időjárási adatokat szolgáltat, segíti a mentést a katasztrófa sújtotta területeken, de a kínai önvezető járművek is ezekre a műholdakra támaszkodnak majd.

A rendszerből nemcsak Kína profitál, mások is jól járhatnak vele. A BDS-t három részre bontották: a BDS-1 segíti a tájékozódást és a navigálást Kínában, a BDS-2 az ázsiai csendes-óceáni térségben kínálja ugyanezt, míg a BDS-3 az Egy övezet, egy út kezdeményezést támogatja.

A rendszert még az 1980-as években kezdték el tervezni, 1994-ben pedig hivatalosan is elindult a projekt. A BDS-1 első generációs rendszere 2000-ben vált elérhetővé. Kína tervei szerint 2020-ra mind a 35 műholdat fellövik, amelyek 22 ezer km-es magasságban keringenek majd a Föld körül. További öt geostacionárius pályán kering majd, másik három pedig 35 ezer km-es magasságban végzi majd a dolgát. A most fellőtt két szatelit volt a 39. és a 40. a rendszerben, a BDS-3-ban pedig a 15. és a 16. műhold.

Jelenleg egyre nagyobb a verseny a helymeghatározás terén, legyen szó műholdról vagy szolgáltatásról. Ez főként az okos, viselhető technolóiga. valamint az önvezető járművek terjedésének köszönhető. Egy 2017-es felmérés szerint az ázsiai csendes-óceáni térségben jelentősen nő ezeknek az eszközöknek – főként az okostelefonoknak – a száma: a 2015-ös 1,9 milliárdról 2025-re 4,3 milliárdra. Ez nagyobb növekedés, mint amit az Európai Unió vagy Észak-Amerika együtt fel tud mutatni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Használ GPS-t a telefonján? Pedig most már lecserélhetné, van jobb rendszer

Szerdán újabb négy Galileo-műholdat bocsátottak fel sikeresen az európai Ariane-5 hordozórakétán a Francia Guyanában található európai űrrepülőtérről. A mostanra 26 műholdat tartalmazó konstellációval az EU globális navigációs műholdrendszere még pontosabb jelet fog biztosítani egy sor fontos szolgáltatás számára.

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen