szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA szakemberei szerint sikeres volt annak a helikopternek a tesztje, ami a marsi légkörben fog repkedni.

Nem kell már sokat várni arra, hogy a NASA útnak indítsa a legújabb Mars-járóját. A tervek szerint 2020-ban indul majd útnak, 2021-ben pedig már landolna is a Mars 2020 nevű szerkezet, aminek a kommunikációs műholdja már évek óta a vörös bolygó körül kering. A rendszerhez azonban egy másik eszköz is tartozik majd, egy olyan, amilyet eddig még egyszer sem használtak idegen bolygón: egy helikoptert.

A NASA nemrég bejelentette, elkészült az a nagyjából 1,8 kg-os szerkezet, ami a bolygón fog majd repkedni. Bár ez alapvetően nem tűnik bonyolult feladatnak, a valósában ez nem volt ennyire egyszerű. A Marson ugyanis teljesen más körülmények várják a szerkezetet, mint ami itt a Földön van, így a tesztekhez is egy különleges helyet kellett választani.

Mivel a marsi légkör sűrűsége töredéke a Földének, ezért mintegy 30 km magasságba kellett volna kirpóbálni a repülő eszközt. Emiatt úgy döntöttek, máshol próbálkoznak, így január végén beküldték a helikoptert a Jet Propulsion laboratórium egyik tesztkamrájába, hogy kiderüljön, fel tud-e egyáltalán szállni marsi körülmények között. Ugyanitt tesztelték korábban a többi Marsra küldött járművet is – például a Curiosityt.

A tesztek alapján a 7,6 méter széles vákuumkamrában tökéletesen működött a gép. A helikopter csupán 5 centiméter magasságra emelkedett el a talajtól, és így lebegett 1 percen át, ez viszont elég volt ahhoz, hogy a tudósok minden szükséges adatot megszerezzenek ahhoz, hogy kijelentsék: az eszköz a Marson is képes lesz repülni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!