Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Kihátrált Donald Trump amerikai elnök a Huawei-jel szembeni embargóból. Nagy kérdés, hogy hogyan reagál erre az idő közben új operációs rendszerét már javában tesztelő gyártó.

A világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján derült ki, hogy az Egyesült Államok és Kína újraindítja a kereskedelmi tárgyalásokat. Ezzel még csak keretet biztosítottak egy későbbi, lehetséges megállapodáshoz, az viszont már konkrétum, hogy Donald Trump sajtótájékoztatóján bejelentette: a kormányzat ismét lehetővé az amerikai cégek beszállítsanak a Huaweinek.

Az Egyesült Államok elnöke május közepén rendelt el szükségállapotot annak érdekében, hogy "megvédje az amerikai informatikai hálózatokat a külföldi ellenségektől". Néhány nappal később teljesen egyértelművé vált, hogy az intézkedés a Huawei ellen szól. A Google kénytelen volt megvonni az Android legfontosabb részeinek használati jogát a második legnagyobb mobilgyártótól, majd több amerikai nagyvállalat, többek között az Intel és a Qualcomm is leállította a kereskedést a Huawei-jel. Ez a három cég azért érdemel külön említést, mert később éppen a két processzorgyártó és a Google kezdett erős lobbizásba annak érdekében, hogy a Trump-adminisztráció oldja fel a tiltást.

Donald Trump a kínai-amerikai viszonyokról tartott szombati G20-as sajtótájékoztatón
©

Hogy végül miért kerülhetett erre sor, azt egyelőre nem tudni. Az biztos, hogy Trump tőle szokatlan engedékenységet mutat: a G20-találkozó előtt még – az eddig alkalmazottakon felül – 300 milliárd dollárnyi értékben emelte volna a kínai importra vonatkozó vámokat. A BBC tudósítása szerint a oszakai csúcson előbb azt mondta, hogy lekerült a napirendről a kérdés, majd egy következő sajtótájékozatón jelentette be a Huawei-embargó feloldását.

Dobja a Huawei az Androidot?

Az biztos, hogy a jelenleg a Huawei telefonjait használók teljesen megnyugodhatnak, készülékeik ugyanúgy megkapnak majd mindenféle Android-frissítést és a Google által kidolgozott új funkciót, mintha mi sem történt volna. A már a boltokba került telefonok vásárlása szintén veszélytelenné vált, az amerikai tiltás feloldásának értelmében nem fordulhat elő, hogy néhány hónap múlva lekapcsolnak rajtuk ezt-azt.

Csendélet egy Huawei-készleteket tároló raktárban. Nem esett bántódásuk
©

Más téren viszont nehéz megjósolni, hogy mi történik ezután. Az elmúlt hetek sokszor drámainak tűnő eseményei minden bizonnyal emlékezetesek maradnak a Huawei minden vezetője és munkatársa számára. Nem kizárt, hogy alapító és a menedzsment arra a következtetésre jut, hogy még egyszer nem szeretnék ilyen veszélynek kitenni a vállalatot, ezért hiába is használhatnák tovább a korábbi feltételekkel az Androidot, végül nem így tesznek majd. Reális lehetőségről van szó, hiszen a Huawei – éppen az évek óta lebegtetett amerikai intézkedések miatt – régóta munkálkodik egy saját platformon, melyen ezekben a hetekben már az utolsó simításokat végezték. A platform állítólag 60 százalékkal gyorsabb az Androidnál, ráadásul már más kínai mobilgyártók is elgondolkodtak azon, hogy a Huawei rendszerére cserélik le az Androidot.

Persze akármilyen gyors is a Huawei saját rendszere és akárhány kisebb kínai gyártó áll is mögé, akkor sem lenne egyszerű bevezetni. Ahogy az embargó elrendelése utáni elemzésünkben megírtuk, hasonló próbálkozásba már maga a Microsoft is belebukott.

A vállalat ikonikus társalapítója, Bill Gates épp a minap fogalmazta meg véleményét, miszerint az okostelefonok világában az Apple mellett egyetlen hely kiadó, ezt birtokolja a Google-féle Android. Gates élete legnagyobb hibájának tartja, hogy a Microsoft anno lecsúszott a hely megszerzéséről. Kérdés, hogy a Huawei-alapító Zsen Cseng-fej – aki szerint az USA alábecsüli vállalata erejét – reális lehetőségként tekint-e arra, hogy megpróbálja azt, ami Gatesnek és Microsoftnak anno nem sikerült.

Ha értesülni szeretne arról, mi lesz a Huawei telefonokkal, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Giro d'Italia: Az igazgató szerint nem valószínű, hogy Magyarországról indul a jövő évi verseny

Giro d'Italia: Az igazgató szerint nem valószínű, hogy Magyarországról indul a jövő évi verseny

HVG-rangsor a magyar vállalatokról: A legnagyobbak és az annak látszók

HVG-rangsor a magyar vállalatokról: A legnagyobbak és az annak látszók

Nem nyomoz a rendőrség a lélegeztetőgépek ügyében

Nem nyomoz a rendőrség a lélegeztetőgépek ügyében